”Värna rösträtten” skriver Mohammed Tahir och Maria Gardfjell i UNT den 20 februari. Det är väl få som kan och vill argumentera emot detta. Rösträtten i Sverige är noggrant reglerad och garanterad i vallagen och tillhörande lagar. Rösträtten är allmän och lika i Sverige, även om vikten av rösten kan variera mellan valkretsar. Det senare är något som kommer att förbättras i den nya vallagen, som riksdagen beslutat om. Dock träder dessa delar av lagen i kraft först i och med valet 2018.
”Demokratins kärna” skriver MT och MG är rösträtten – så enkelt är det inte – det är mer mångfasetterat än så. Rätten att bilda partier, rätten att ställa upp som kandidat, rätten att fritt framföra sina synpunkter/idéer, rätten att hålla möten, att rösterna räknas på ett transparent och korrekt sätt, rösternas lika värde, att rösten är hemlig, att de valda blir tillsatta i sina ämbeten, att val hålls regelbundet, fri press etc. är ytterligare nödvändiga rekvisit för ett fungerande demokratiskt system.
Rösträtten diskuteras egentligen inte i artikeln utan mera valdeltagandet och vad valnämnden kan och ska göra för att höja valdeltagandet.
Vad är då valnämndens uppgifter?
Lite förenklat kan sägas att valnämnden ska se till att vallokaler finns tillgängliga för samtliga väljare under valperioden, dvs. under förtidsröstningen och valdagen. Att vallokalerna utrustas på ett sådant sätt att röstandet går att genomföra på ett smidigt sätt. I princip finns det flera möjligheter att rösta; i vallokal på valdagen; i förtidsröstningslokal – från 18 dagar innan valdagen; på institutioner – normalt en vecka innan valdagen; med brevröst från utlandet; på ambassader/konsulat. Om man på egen hand inte kan ta sig till en vallokal så kan man rösta via bud, lantbrevbärare eller kommunalt bud. Att rösta via fullmakt är dock inte tillåtet i Sverige.
Hur är då tillgängligheten i Uppsala – finns det tillräckligt med vallokaler? I maj och september kommer det i Uppsala kommun att finnas 163 vallokaler öppna på valdagen, under förtidsröstningsperioden 27 röstningslokaler med varierat öppethållande. Förtidsröstningslokalerna inom Uppsala kommun är öppna sammanlagt 1 669 timmar under 292 olika tillfällen (platser och dagar). Vidare är det möjligt att rösta på ett drygt 20-tal (ännu ej bestämda) institutioner söndagen innan den ordinarie valdagen. För väljare som inte kan rösta i sin ordinarie vallokal finns två lokaler öppna under valdagen, Stadshuset och Fyrishov. Valnämnden har från valet 2010 ökat antalet vallokaler i kommunen med drygt 40, en 30-procentig höjning
I artikeln skriver man att ”i många delar av världen dör människor för rätten att säga sin mening” och hoppar sedan raskt till att valdeltagandet i Uppsala varierar mellan stadsdelar. Digniteten av problemen är väsensskilda, blicka österut!
Det är ett känt faktum att utbildning och arbete är faktorer som påverkar valdeltagande, men här kan valnämnden inte göra mycket för att jämna ut skillnaderna. Det är problem som andra nämnder och myndigheter måste jobba med, och det är ett strukturellt problem som vida överstiger valnämndens kompetensområde.
MT och MG säger att majoriteten i valnämnden anser att man inte ska arbeta för ett högre valdeltagande! Mellan raderna låter det som om valnämnden inte är intresserad av ett högt valdeltagande. Ett märkligt argument som visar på viss okunskap om nämndens uppgifter, valnämnden ska underlätta och se till att medborgarna ges möjlighet att rösta, deet vill säga ordna lokaler, berätta om öppettider och hur man går tillväga när man röstar. Steget till att gå och rösta ligger på individen och vem/vilka som ska övertyga om detta borde väl rimligtvis vara de politiska partierna. Vi vill referera till regeringens proposition 2004/05:163 sid 104 (liknande formulering från 2001): ”En valmyndighet får aldrig riskera att bli försatt i en situation där väljarna kan få uppfattningen att myndigheten har gjort ett politiskt ställningstagande eller på annat sätt försöker påverka väljarna i deras val. En valmyndighet bör därför inte agera till exempel genom utbildnings- eller folkbildningsverksamhet i demokratifrågor utöver den utbildning som sker av valfunktionärer.”
Valnämnden annonserar i pressen om öppettider, anslår affischer med information om lokaler och öppettider. Vallokalerna ligger dessutom på, för de flesta väljarna, kända platser såsom skolor, förskolor, institutioner etcetera. Samtliga lokaler är anpassade för personer med funktionshinder, även om smärre problem kan finnas och om problem uppstår är valförrättarna informerade om hur funktionshindrade väljare kan assisteras.
MT och MG säger att ”I Gottsunda centrum vore det bra med två vallokaler för att fler ska uppmärksamma valet”. I Gottsunda finns ett stort antal vallokaler och enbart runt Gottsunda centrum finns det fyra vallokaler, Valthornsvägen 17 och 19. Vidare ska Gottsundabiblioteket vara öppet för förtidsröstning alla dagar utom söndagar under den lagstadgade perioden, (valnämnden följer bibliotekens öppettider).
Inför valet 2010 erbjöds drygt 20 skolor av valnämnden att ordna förtidsröstning på skolorna. Endast tre av skolorna nappade på erbjudandet och med det svala intresset så beslutade nämnden att inte genomföra någon förtidsröstning på skolorna. Vidare diskuterades möjligheten att ordna förtidsröstning på ett antal större arbetsplatser, men även här visades inget större intresse från de tillfrågade. Valnämnden ställer givetvis upp och informerar om var, hur och när man röstar om en sådan förfrågan skulle komma. Dock inte på vem!
Valnämnden använder Valmyndighetens informationsmaterial om val på olika språk och vid det senaste valet, 2010, deltog företrädare för valnämnden i ett antal möten med olika föreningar där valsystem, röstande etcetera diskuterades. Vidare finns material på lättläst svenska tillgängligt samt information på samtliga minoritetsspråk. I nämndens uppgifter ingår inte att upplysa om hur kommunen styrs och om vilka frågor kommunen beslutar om. Denna uppgift ligger till viss del på partierna och andra aktörer, och här spelar givetvis skolan en stor roll. Utan grundläggande kunskaper från skolan är det kanske svårt att förstå de komplexa samband som råder i en kommun. I samtliga vallokaler kommer det att på valdagen finnas informationsmaterial på ett stort antal språk.
Det extra anslag på 300 000 kronor som kommunstyrelsen reserverat för informationsinsatser togs av kommunstyrelsen utan hörande och diskussion med valnämnden.
Ska valnämndens uppdrag vidgas till att också bli en ”demokratinämnd”? Vi är tveksamma till detta och hänvisar till regeringens proposition, där det framgår att det ska finnas en klar gränslinje mellan de som arrangerar valen och de politiska aktörerna. Valnämnden är en lokal valmyndighet med uppgifter enligt vallagen. Valnämnden är inrättad för att det anges i vallagen att den ska finnas och uppgifterna anges även där. Kommunen är fri att inrätta nämnder och kan inrätta en demokratinämnd om man så önskar, men då får man inrätta den särskilt och inte blanda in valnämnden eftersom det finns restriktioner som framgår av propositionen från 2004/05.
Vi har givetvis inte något emot ett större medborgarinflytande och att Uppsala kommun lär av andra kommuner. Folkomröstningsinstrumentet ska dock inte överanvändas.
Key Lundegård ordförande valnämnden
Anders Eriksson vice ordförande valnämnden