Vänsterpartiets förslag hotar välfärdsjobb

Varför ska den som kämpar på och driver ett företag som levererar något som människor vill ha inte kunna få en ekonomiska belöning för det? skriver Lotta Wiström, grundare av Sinnligt barnmorskemottagningar.

Uppsala2014-01-08 13:11
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Om några dagar inleder Vänsterpartiet sin kongress. Det övergripande temat kommer att vara välfärdsfrågor. Men tyvärr ur helt fel perspektiv. Den viktiga frågan för V nu och inför valet är inte hur vi kan utveckla och förbättra vård, skola och omsorg ytterligare. Utan hur vi som driver företag inom dessa branscher ska förbjudas att gå med vinst. I praktiken innebär det att vi kan lägga ner.

I hela Sverige berörs 11 000 företag med 120 000 anställda inom vård- och omsorgsbranschen. Våra patienter och brukare är förstås ännu fler.

I dag driver jag som barnmorska 2 barnmorskemottagningar i Uppsala och Knivsta. När jag startade var det för att jag hade en idé om hur bra mödrahälsovård kan se ut. Vi jobbar utifrån att hela familjen ska vara delaktig och med jämställdhet.

Så är det med de flesta som startar ett företag. Väldigt få gör det bara för att tjäna pengar. Man drivs av en idé; att göra något bättre eller lite annorlunda än andra och vinsten är ett kvitto på att man lyckas.

Det är särskilt tråkigt att Vänsterpartiet nu vill sätta stopp för den möjligheten i en bransch som domineras av kvinnligt företagande.

För det första: företag i alla andra branscher är vinstdrivande. Affären som säljer mat och de bönder som producerar maten går med vinst. De som bygger våra bostäder eller tillverkar våra kläder går med vinst. Frissan och pizzerian och kemtvätten går med vinst. Det finns förstås de som inte lyckas med det, men företag som alltid går med förlust blir heller inte särskilt långlivade.

För det andra: Vinsten är nödvändig för att företag ska kunna växa och utvecklas. Vinsten kan återinvesteras i företaget för att göra verksamheten ännu bättre och attraktiv för fler. Den kan användas för att bygga upp ett kapital i företaget vilket skapar långsiktighet i välfärdsföretagen. Den kan också användas till att betala tillbaka på lån som man ofta måste ta när man startar upp verksamheten. Det är alltså inte alltid som vinsten ens tas ut ur företaget.

Men även när det sker har jag svårt att se varför det är så fel? Varför ska den som kämpar på och driver ett företag som levererar något som människor vill ha inte kunna få en ekonomiska belöning för det?

Man kan jämföra med ett vanligt jobb. Det är förhoppningsvis inte bara för lönens skull man går till jobbet. I bästa fall har man både spännande arbetsuppgifter och trevliga kollegor. Men utan lön och möjligheten att få påökt om man gör ett bra jobb skulle nog många tröttna på att arbeta hårt långa dagar.

I välfärdssektorn är det många kvinnor som vet vad det innebär att just arbeta hårt och ofta på obekväma arbetstider. Möjligheten att välja arbetsgivare har länge varit obefintlig eftersom det bara funnits en – landstinget eller kommunen.

De reformer som har gett patienter inom vården rätt att välja vårdutförare har också gett oss som arbetar inom vård och omsorg större möjligheter att påverka vårt arbete. Tillsammans med övriga aktörer bidrar våra företag till utvecklingen av vården i Sverige.

Det känns faktiskt både sorgligt och otidsenligt att se alla gubbar – och en del andra med för den delen – som nu gör allt de kan för att motarbeta ett område där kvinnors företagande har växt fram på allvar. 6 av 10 företag inom vård och omsorg drivs av kvinnor – mer än dubbelt så stor andel som inom resten av Företagssverige. Bland de företag som är verksamma inom ramen för Lagen om valfrihetssystem drivs 8 av 10 av en kvinna.

Det borde ses som ett stort framsteg för jämställdheten i Sverige. För mig är det obegripligt hur ett parti som kallar sig feministiskt kan vilja stoppa det.

Lotta Wiström, Grundare och ägare Sinnligt barnmorskemottagningar och en del av Välfärdens Grupp 8

Läs mer om