Debatten om huvudmannaskapet för skolan har tagit ny fart. Kvaliteten i den svenska skolan har sjunkit i en internationell jämförelse. Beror förändringen på att andra länder förbättrat sin skola och vi stått stilla eller har de andra blivit bättre och vi sämre eller har de andra blivit mycket bättre och vi bara lite bättre? Hur det än är måste konstateras att det finns problem med den svenska skolan.
Vem bär då ansvaret? Förmodligen många. Klart är väl dock att problemen med svenska skolan till stor del är politiska problem.
Skolan styrs i dag av staten genom lagar och förordningar. Kommunerna har ansvaret för att driva kommunal skolverksamhet och staten har ansvaret för externt drivna skolor. Något helt ansvar för skolan åvilar sålunda inte kommunerna.
Problemen handlar om, inte bara kvaliteten, utan också om skillnaderna mellan olika skolor.
Om kraven i lagarna och förordningarna uppfylldes skulle kvaliteten vara högre och skillnaderna bara marginella. Staten har sålunda inte lyckats styra med de vassa instrument, som lagar och förordningar utgör. Det problemet finns inom även andra sektorer än skolsektorn.
Vad talar för att kvalitet och jämlikhet förbättras om staten får även driftansvar?
Under alla förhållanden måste det anses särskilt oklokt att nu utsätta skolan för de påfrestningar organisationsförändring medför. Ska huvudmannaskapet ändras kan det inte göras mitt i en skolkris.
Harald Nordlund, fd kommunalråd och riksdagsledamot (FP)