MOTREPLIK. Under förhandlingarna om Lissabonfördraget argumenterade flera kristdemokratiska partier för att en hänvisning till ”Europas kristna arv” borde införas i texten. Förslaget mötte hårt motstånd och genomfördes aldrig. Separation mellan kyrka och stat är en idé som de flesta sluter upp kring politiskt i EU.
Christina Grenholm från Svenska kyrkan skriver i en replik (UNT Debatt 8/4) att religion måste få bidra till det goda samhället. Jag håller med. I min artikel förespråkade jag inte sekularisering utan behovet av den sekulära staten. Själva idén om mänskliga rättigheter och religionsfrihet har vuxit fram i en religiös kontext. Eftersom mänsklig jämlikhet inte kan verifieras empiriskt baseras den på en tro på detta värde. Det är ingen tillfällighet att kristna var de första att ifrågasätta slaveriet.
Den sekulära staten behöver inte vara negativ till religion, tvärtom kan religiösa organisationer stödjas eftersom de utgör en viktig del av civilsamhället. Som liberal anser jag att civilsamhället bör ges en större roll i samhället.
Inget land i EU är längre religiöst homogent och en sekulär stat kan motverka diskriminering och konflikter. Vi måste bejaka religiös mångfald i EU, men utan att acceptera särlagstiftning, som sharialagar, som ger upphov till skilda samhällen i ett och samma land.
Jonas Lindberg hävdar att för framför allt muslimer är den sekulära staten en främmande tanke (Åsikt Uppsala 1/4). Jonas Lindberg motbevisar sig själv, i samma artikel lyfter han fram Turkiet som ett exempel på en sekulär stat.
Jonas Lindberg och Christina Grenholm framför båda invändningar mot mina farhågor att en minskad tro på vetenskap sprider sig i Europa. Jag sätter inte likhetstecken mellan att vara troende och att hemfalla åt vidskeplighet. Och i demokratier står det medborgarna fritt att till exempel ifrågasätta evolutionen. Men vi får aldrig glömma att Europas välstånd ytterst bygger på att upplysningens kämpar vågade kritisera kyrkans auktoritet och argumentera för människans förnuft.
På ruinerna av Förintelsen, förtryck och världskrigens fasor byggdes den Europeiska unionen. En sekulär stat ska visa samma respekt för alla människor. Vi måste samlas runt en kärna av gemensamma värderingar. Dessa värderingar är varken svenska, franska, tyska eller kristna, utan de universella mänskliga rättigheterna som alla individer är bärare av.
Birgitta Ohlsson
EU- och demokratiminister (FP)
UNT 9/4 2011