Varför särbehandla betalkanalbolaget SVT?

Sveriges televisions nya tolkning av vilka som skall betala tv-licens sätter bolaget i en särställning. SVT levererar sina program okodade och låter sedan alla som har en utrustning som skulle kunna ta emot programmen betala en avgift. Det enda anständiga som makthavarna borde göra är att ålägga public service-företaget att koda sina sändningar likt de kommersiella leverantörerna, skriver Sören Berg.

Uppsala2013-07-22 11:09
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sveriges televisions nya tolkning av vilka som skall betala tv-licens sätter bolaget i en särställning gentemot sina kommersiella konkurrenter såsom till exempel Canal+, Viasat, Boxer, Comhem med flera. De senare tar alla ut riktade avgifter för sina olika programutbud. För att möjliggöra detta har de kodat sina betalkanaler. På så sätt behöver ingen som inte är intresserad av deras utbud betala. Detta är en relativt enkel och väl beprövad teknik.

Vårt public service-företag Sveriges Television anser sig dock inte skyldig att kontrollera vilka som utnyttjar deras programutbud. Genom att leverera sina program okodade via internet och marksänd tv kan de nås av alla som har sådan utrustning oavsett om denna sedan nyttjas för att se deras program eller inte. Därför menar de att alla med någon sådan utrustning måste betal en avgift på 173 kronor per månad (licensavgift). Det bör därmed också slås fast att SVT inte bör kallas för fri television.

Man frågar sig varför inte de kommersiella programleverantörerna skulle kunna få tillämpa samma betalningsförfarande. Tänk er att alla deras tv-kanaler vore fritt tillgängliga men att vi då också alla blev tvungna att betala för alla dessa program. Deras inkomster skulle säkert mångdubblas av en sådan tvångsbetalning. Naturligtvis är det en absurd idé. Det finns därför inte anledning att acceptera att en utvald betal-kanal (SVT, 173 kronor i månaden i licensavgift) skall få den förmånen.

Det enda anständiga som makthavarna bör göra är att ålägga public service-företaget att koda sina sändningar likt de kommersiella leverantörerna.

Jag ser inga tekniska hinder för att genomföra en sådan åtgärd. Kringutrustning fick vi vänja oss vid redan vid införandet av TV2 för att inte tala om vid omläggningen från analoga till digitala sändningar. Därmed möjliggör man också för att starta nya betalkanaler med specifika utbud baserade på Sveriges televisions rika arkiv. Det borde på sikt vara en win-win situation för både Sveriges Television och deras presumtiva abonnenter.

Sören Berg
Uppsala
professor emeritus, elektronik
UNT 22/7 2013

Läs mer om