Värna åkermarken

Ekologisk mjölkproduktion kräver större landarealer. Därför måste vi skydda våra kulturlandskap. Vi kräver att åkermark klassas som riksintresse och att den används för odling, inte att den byggs bort av vägar och fastigheter, skriver Maria Gardfjell och Kew Nordqvist.

Maria Gardfjell, kommunalråd (MP).

Maria Gardfjell, kommunalråd (MP).

Foto: Fotograf saknas!

Uppsala2013-01-09 11:03
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Uppsala är en av landets största landsbygdskommuner, sett till antal boende på landsbygden. Vi tycker att Uppsala också ska satsa på att bli den främsta landsbygdskommunen. Men på vissa områden visar det sig att Uppsala redan är främst. Uppsala kommun är den kommun med flest ekomjölksgårdar i landet och dessa gårdar levererade också mest ekomjölk i Sverige perioden oktober 2011 till september 2012, enligt färsk statistik från branschföreningen Svensk mjölk.

De 19 ekomjölkgårdarna i Uppsala kommun levererade alltså så mycket mjölk, 14,19 ton, att det inte finns någon annan kommun i hela landet som levererar mer ekomjölk än Uppsala. Den totala mängden ekomjölk i Uppsala län var 22,992 ton och Uppsala kommun svarade alltså för 61 procent av länets ekomjölk.

Av den totala mjölkproduktionen i Uppsala kommun svarade ekomjölken för 42,9 procent, riksgenomsnittet är 12,9 procent. Motsvarande siffra för länet var 27,4 procent.

Vi kan bara spekulera varför Uppsala utmärker sig på ett så positivt sätt i statistiken. Det kan bero på att kunskapsstaden Uppsala, med medvetna studenter och forskare, varit lite av centrum för den ekologiska rörelsen, med säte både för organisationer som KRAV och Ekologiska Lantbrukarna. Det beror också på att respekterade bönder med ledarprofil, tidigt gått före och lagt om till ekologisk drift, och visat att det går att förena ekologi och ekonomi. Exemplets makt är stor.

Det är inte längre någon märkvärdig händelse i bygden att en gård lägger om sin drift. Det är inte konstigt att den första klimatgodkända mjölken produceras av sju gårdar i Uppsala. Det visar på lyhördhet för konsumenternas önskemål, vilja att ta miljöansvar samt framtidstro. Den optimistiska tonen bland kommunens ekobönder smittar av sig. Det ger förutsättning för att fler och fler gårdar lägger om.

Faktum är att när antalet mjölkbönder i landet minskar, så ökar antalet ekologiska mjölkbönder med 2 procent. Eftersom en ekologisk mjölkgård kräver lite större areal, bland annat beroende av att det allra mesta fodret odlas hemma på gården, kan det leda till brist på åkermark.

Åkern behövs till att odla mat på och inte på ett irreversibelt sätt ianspråktas till olika slag av bebyggelse och vägar.  Att värna åkermarken är en hjärtefråga för Miljöpartiet och vi kräver i en riksdagsmotion att skyddet för åkermarken stärks och att den klassas som riksintresse.

När nu så stor andel av mjölken är ekologisk i Uppsala, kan man med fog påstå, att om man köper ekologisk mjölk i Uppsala, så gynnar man Uppsalas ekobönder. Detta gäller både vid offentlig upphandling, i storkök och vid privat konsumtion.

Därmed gynnar man även uppfyllandet av miljömålen som just ekologiskt lantbruk på ett så positivt sätt, bidrar till att uppfylla:

  • Begränsad klimatpåverkan
  • Giftfri miljö
  • Ingen övergödning
  • Levande sjöar och vattendrag
  • Grundvatten av god kvalitet
  • Rikt odlingslandskap
  • Rikt växt- och djurliv

Vi hoppas att Uppsalas goda exempel vinner mark i många andra kommuner i Sverige.För att få fart på omläggningstakten krävs att fler köper än mer ekomjölkprodukter i butikerna och att kommunen och landstinget också tar miljöansvar och upphandlar ekologiska mejeriprodukter.

Vi ser ett illavarslande tecken att importen av ost till Sverige ökar just nu – om fler väljer svensk och ekologisk ost kan produktionen och konsumtionen gå mer hand i hand.

Maria Gardfjell
kommunalråd (MP)
Kew Nordqvist
riksdagsledamot och jordbrukspolitisk talesperson (MP)
UNT 9/1 2013

Läs mer om