Värna den sociala ekonomin

Det finns många människor som vill förstärka välfärden genom frivilliga insatser eller utifrån en gemensam idé. Det är ett engagemang som Socialdemokraterna vill värna och ta tillvara, skriver Eva Christiernin och Marlene Burwick.

Foto: Anna Orring

Uppsala2012-03-06 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I Uppsala pågår ett arbete kring en överenskommelse om att utveckla samverkan mellan kommunen och föreningslivet. Roller och ansvar ska definieras, och formerna för hur vi samverkar ska ses över.
I detta arbete ser vi socialdemokrater en spännande möjlighet att via partnerskap överlåta drift av olika verksamheter till lokala föreningar eller allmännyttiga stiftelser. Det är ett sätt att öka mångfalden av aktörer utan att upphandla.
Denna typ av samverkan kallas social ekonomi och innebär att en organisation som saknar vinstintresse och är fristående från det offentliga får möjlighet att driva en verksamhet med offentliga medel.
En sådan modell har med framgång genomförts i till exempel Värmdö där kommunens pensionärsföreningar bildat en gemensam stiftelse och tagit över dagverksamheten på ett äldreboende. Detta har både medfört ett uppsving för verksamheten och lockat alltfler frivilliga.

Uppsala sjuder av ideella krafter. Det finns många engagerade människor som vill förstärka välfärden genom frivilliga insatser eller utifrån en gemensam idé. Dessa engagerade medmänniskor samlas ofta i ideella föreningar, lokala kooperativ, allmännyttiga stiftelser, byalag eller liknande sammanslutningar inom den sociala ekonomin. Ibland klarar den sociala ekonomin att driva hela verksamheter med mycket hög kvalitet, och ibland handlar det mer om att utgöra komplement som tar vid där de offentliga insatserna når sin gräns.
Detta engagemang vill vi socialdemokrater både värna och ta tillvara. Det lokala föreningslivet spelar en stor och viktig roll för människor i kommunen. Varför inte samverka kring att utveckla Uppsala?
På senare år har fler och fler av Uppsala kommuns verksamheter upphandlats i konkurrens. Den borgerliga majoriteten i nämnden för hälsa och omsorg tog på senaste nämndsammanträdet en målsättning om att 75 procent av nämndens verksamhet ska vara upphandlad innan utgången av 2015.
Vi är starkt kritiska till majoritetens agerande i nämnden. Samtidigt som en process med föreningslivet pågår fattar den borgerliga majoriteten beslut om att i stället konkurrensutsätta en merpart av verksamheten.
Vi socialdemokrater ser gärna många olika aktörer inom kommunens verksamheter. Det vi vänder oss emot är att riskkapitalbolag tillåts utarma välfärdens resurser genom att plocka ut höga vinster. Det går inte att stärka och utveckla kvaliteten samtidigt som man tar bort stora resurser från verksamheten.
Vi vill bort från den svartvita världsbild där kommunens verksamheter antingen drivs helt och hållet i egen regi eller där allt upphandlas i konkurrens om lägsta pris.
Genom att ta tillvara på den betydande kraft som Uppsalas nästan fyra tusen föreningar besitter, ser vi i stället en möjlighet att utveckla mångfalden av aktörer utan att förlora skattepengar i form av stora vinstuttag.

Den sociala ekonomin – som rymmer såväl ideella föreningar, kooperativ, allmännyttiga stiftelser och liknande sammanslutningar – saknar vinstintresse och låter i stället varenda krona gå till verksamheten och i slutändan de Uppsalabor som nyttjar den. Att satsa på föreningslivet är också en satsning på folkhälsa och en medicin mot den i dag utbredda ensamheten. Fler människor engageras och förenas kring meningsfulla verksamheter.
Vi hoppas att fler partier ser de styrkor och möjligheter som föreningslivet besitter. Uppsala behöver mer av eldsjälar och samverkan. Vi tror på den inneboende kraften i människors engagemang och gemensamma förmåga.

Eva Christiernin (S)
gruppledare i nämnden för hälsa och omsorg

Marlene Burwick (S)
kommunalråd

UNT 6/3 2012

Läs mer om