Lärarnas Riksförbunds Studerandeförenings ordförande Freddy Grip studerar Civilingenjör- och lärarprogrammet vid KTH i Stockholm. Han kommer att få både en civilingenjörsexamen och en lärarexamen. Skulle han ta tåget 40 minuter till Uppsala och söka jobb har han två val. Antingen väljer han en arbetsgivare som letar efter civilingenjörer och Sveriges ingenjörer rekommenderar honom en ingångslön på drygt 27 000. Tre år in i yrket kommer hans lön lätt ha passerat 33 000 kronor.
Eller så väljer han att axla Sveriges viktigaste yrke med ansvar för framtiden med en ingångslön på 23 000 och en löneökning som följer inflationen. Det absurda blir uppenbart. Väljer han sin lärarexamen blir han straffad med 10 000 kronor i månaden efter tre år i respektive yrke.
Lärarnas Riksförbunds Studerandeförening i Uppsalas ordförande Tor Petersson började arbeta som elektriker 2006 efter en treårig gymnasieutbildning. När han i stället valde att utbilda sig till lärare 2009 tjänade han 22000 kronor i månaden. Skulle han fortfarande arbeta som elektriker i dag skulle han tjäna runt 25000 kronor i månaden. En högstadielärare med fem års högskolestudier bakom sig tjänar drygt 25000 efter åtta år i yrket. Han tjänar alltså inget på att utbilda sig till Sveriges viktigaste yrke.
Detta förhållande, att det inte lönar sig att utbilda sig till lärare, visar också Saco i en rapport som släpptes förra året. En lärare i grundskolans tidigaste årskurser som går i pension har tjänat ihop 8 procent mindre än de klasskamrater de hade på gymnasiet som valde att börja arbeta direkt. Varför ska då studenter välja att lägga ner tid, energi och studielån på en utbildning som inte lönar sig eller värdesätts av samhället. Hur ska Uppsala trygga behovet av kompetenta, engagerade lärare som kan föra regionen in i framtiden?
Manifestationen för lärarlöner som hålls i Uppsala i dag är viktigt för att visa för kommuner landet över att situationen är ohållbar. Lärares löner och villkor är skamliga och ett hån mot de kompetenta lärare och entusiastiska lärarstudenter som bara väntar på att få chansen att följa skollagen och göra så att varje elev når sin fulla potential. Med lärarlegitimationen runt hörnet är det ett ypperligt tillfälle att höja de legitimerade lärarnas löner. Säkra Sveriges framtid och uppvärdera läraryrket.
Tor Petersson
ordförande Lärarnas Riksförbunds Studerandeförening Uppsala
Freddy Grip
ordförande för Lärarnas Riksförbunds Studerandeförening
UNT 26/3 2012