Vi avvisar nedrustning och Nato

Socialdemokratins budskap är tydligt – Sverige ska fortsatt vara militärt alliansfritt. Arbetarrörelsen avvisar som tidigare en ensidig svensk nedrustning. Genom att minska fattigdomen, stödja folkrätten och demokratin, stå mot de globala miljöproblemen och kämpa för de mänskliga rättigheterna kommer vi även att öka den gemensamma säkerheten, skriver socialdemokraterna Polat Akgül, Gabriel Tidestav och Ermine Khachatryan.

Uppsala2013-06-16 12:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

De senaste dagarnas politiska och mediala debatt har dominerats av olika analyser och problembeskrivningar kring bristerna av det svenska försvaret och utmaningarna som vår säkerhetspolitik står inför. Intensiva diskussioner har förts även kring ett eventuellt svenskt Nato–medlemskap.

Socialdemokratins budskap är tydligt – Sverige ska fortsatt vara militärt alliansfritt. Vi vill däremot fördjupa det försvars- och säkerhetspolitiska samarbetet inom ramen för Nordefco, samt intensifiera vår Östersjöpolitik för att bidra till högre säkerhet och stabilitet i vårt närområde.

Den militära alliansfriheten förutsätter dock att vi har en egen trovärdig försvarsförmåga. Vi anser att den ambitionsnivå som regeringen har gett uttryck för är för låg. Socialdemokraternas ambition är att modernisera Försvarsmakten för att stärka försvarets nationella förmåga, leva upp till våra internationella åtaganden samt bredda försvarets folkliga förankring.

Arbetarrörelsen avvisar som tidigare en ensidig svensk nedrustning. I dag kan vi konstatera att det sker ett upprustnings- och försvarsmoderniseringsarbete bland annat i Ryssland. Det är ett faktum som Sverige helt enkelt behöver ta hänsyn till.

Samtidigt måste vi fortsätta föra ett aktivt arbete för internationell nedrustning, fred och frihet. Den internationella solidariteten kommer alltid att utgöra en viktig del av vår säkerhetspolitik, ty Sverige är en del av världen från vilken vi inte kan isolera oss. Vi vet att de militära hoten aldrig uppstår av sig själva. De är alltid konsekvensen av en världsordning präglad av ekonomisk osäkerhet och ökade klyftor mellan länderna, av social oro bland folk, av förtryck och orättvisa.

Genom att bidra till att minska fattigdomen i världen, genom att stödja folkrätten och demokratin gentemot förtryckarna och diktaturen, genom att stå mot de globala miljöproblemen och kämpa för en mer sammanhållen värld där det råder samförstånd länderna emellan och respekt för de mänskliga rättigheterna, kommer vi även att öka den gemensamma säkerheten.

Polat Akgül
ordförande SSU Uppsala
Gabriel Tidestav (S)
Ermine Khachatryan (S)
UNT

Läs mer om