Är det inte fantastiskt att vi i Uppsala ska få en ny multiarena för 750 miljoner kronor? Svaret är nej. Vi det här laget har mycket sagts om projektets kostnader: 150 miljoner i engångssumma och 375 miljoner över 25 år i hyreskostnader. Det är en konservativ bedömning, då all erfarenhet vid liknande projekt säger att kommunala byggsatsningar i regel fördyras många gånger innan invigningen. Under måndagen (26/8) beslutade kommunfullmäktige dessutom att gå i borgen för 315 miljoner som arenabolaget ska låna till bygget. Om – eller kanske när? – arenabolaget går omkull blir det kommunen som tar notan.
Detta sker samtidigt som kommunen inte ens har råd att betala för stadens gatubelysning och tvingas skära ned i brandförsvaret. En elak beskrivning är att hela satsningen kunde vara ett examensprojekt vid Konstfack eller en ansökan till Lyxfällan. Hade Uppsala kommun varit en privatperson, hade denne planerat inköp av en ny platt-TV, när man inte ens har pengar kvar på kontot för glödlampor i köket eller batterier till brandvarnaren. Än värre är att privatpersonen Uppsala kommun inte ens tycker om att titta på tv.
I kommunens olyckliga glädjekalkyler beräknar man att hundratals miljoner kommer att tjänas in i så kallade ”turistekonomiska effekter” och ”kvarhållen köpkraft”. På svenska betyder det att kommunen tror att Uppsalabor kommer att åka mindre till Stockholms teatrar och idrottsevenemang, samtidigt som Stockholmare kommer att vallfärda till Uppsala för att uppleva konserter. Det krävs nog en kommuntjänsteman för att tycka att det är trovärdigt.
Men Uppsala kommer inte kunna konkurrera med Stockholms nöjesutbud och Almtuna IS kommer inte att femdubbla sitt publiksnitt från den redan idag halvtomma Gränbyhallen. Lyckligtvis behövs det inte heller. Uppsala behöver inga monstruösa multiarenor för att ”sättas på kartan”, som det så fint heter på PR-svenska.
Uppsala befinner sig redan på kartan. Vi har landets äldsta universitet, är säte för landets ärkestift, och är landets fjärde stad, med tillgång till en europeisk storstads kulturutbud inom en timmes restid. Den här staden kommer alltid att vara attraktiv, förutsatt att inte kommunen väljer att hellre lägga pengar på dyra prestigeprojekt utan verklighetsförankring, än att finansiera gatubelysning, en trygg äldreomsorg och ett fungerande brandförsvar.
Det betyder inte att man aldrig kan bygga arenor, men däremot måste där finnas ett grundläggande krav att fundamenta talar för ett bygge. Som det ser ut just nu finns det varken behov eller möjligheter att genomföra bygget. Hela projektet kännetecknas av det välkända samband som inträffar när man spenderar andras pengar och inte sina egna. Man slarvar och slösar.
För kommunen är det bara siffror på ett papper och läckra skisser framtagna av slipade lobbyister, och om det blir pannkaka av allt ihop sker det säkert under någon annan politikers mandatperiod. De ser inte det arbete som kommunens invånare har utfört för att tjäna in dessa slantar. Kommunen måste respektera det ansvar som som ålagts dem av medborgarna. Bespara oss denna multiarena, så vi slipper göra fler besparingar i kommunens kärnverksamhet!
Magnus Jernkrok
Ledamot i Geijerska studentföreningen
UNT 27/8 2013