Landstingets största problem just nu är köerna till den specialiserade vården. Vi kan inte acceptera att människor som bor i Uppsala län ska vänta längre på specialistvård än dem som bor i till exempel Östergötland, Kalmar eller Halland. Mer behöver göras för att patienter ska få specialiserad vård i tid.
Patienternas möjlighet att välja vårdgivare har ökat de senaste åren och ska fortsätta att öka. Vårdsökande bör också få större möjligheter att påverka exempelvis behandlingsform eller terapi där det är möjligt. Vi har valt att använda vårdval för att utveckla valfriheten då det ger fler utförare och vi kan ställa tydliga kvalitetskrav på all vård som landstinget finansierar.
En utvärdering av vårdvalet genomförs under våren och erfarenheterna ska användas i den fortsatta utvecklingen. Rätten att välja ska heller inte stanna vid länsgränsen. Vill människor söka vård i andra delar av landet ska landstinget underlätta detta, inte förhindra det. Valfrihet har ett egenvärde, men det ger också andra positiva effekter. Fler alternativ ökar tillgängligheten och kortar köerna i sjukvården, det har utvecklingen i primärvården visat.
Vården av de mest sjuka är ett tredje område där förbättringar behövs. Det pågår en utveckling av närvården för att människor med stora vårdbehov ska kunna få vård nära hemmet. Många, ofta äldre, tvingas i dag uppsöka någon av länets akutmottagningar i stället för att få ett bättre omhändertagande anpassat efter deras behov. Det är dags att vi etablerar en ny vårdnivå mellan kommunal omsorg och slutenvård på sjukhus.
En sådan mellanvårdsform skulle förbättra vården och omhändertagandet för många länsbor med stora vårdbehov. Det skulle också länka samman kommunal omsorg med landstingets sjukvård på ett utmärkt sätt.
Trots att Sverige är en framstående it-nation upplever patienter ofta att sjukvården är byråkratisk och krånglig. Landstinget har tagit ledartröjan när det gäller patienters möjlighet att ta del av sin egen journal. Nu vill vi fortsätta utvecklingen av E-hälsa.
Patienter ska kunna ha ett eget rum på nätet med journalinformation, provsvar och andra personliga vårdfakta. E-tjänster ska också göra det möjligt att göra tidsbokningar samt följa aktuella kötider på ett smidigare sätt.
Det femte området där vi ser att vården behöver utvecklas är patientsäkerheten. Att människor skadas eller dör inom sjukvården på grund av felbehandling eller fel diagnos är oacceptabelt. En nollvision för säker vård är en självklarhet. Bristande patientsäkerhet medför dessutom att resurser får läggas på att rätta till fel istället för på sjukvård. Det omfattande arbete med förbättrad patientsäkerhet som pågår inom landstinget ska utvecklas. Landstinget i Uppsala län ska ligga i topp i Sverige när det gäller säker vård.
All utveckling av välfärden bygger på långsiktighet. Landstinget har de senaste åren haft en god ekonomisk utveckling vilket bådar gott inför framtiden. Nu står vi inför mycket stora investeringar. Den osäkra världsekonomin gör också att utvecklingen av skatteintäkterna påverkas negativt.
Slutligen har landstingets kostnader stigit alltför mycket för att det ska vara långsiktigt hållbart. Kommande budgetarbete måste säkerställa att det finns betryggande marginaler i landstingets ekonomi. Det är bara om vi tar ansvar för ekonomin som vi kan fortsätta att utveckla välfärden.
Vi tar människors problem på allvar och gör något åt dem. Vi tänker inte fastna i en passiv förvaltning av landstingets verksamheter. Landstinget finns för att lösa viktiga samhällsuppgifter, inte för sin egen skull. Det är vår utgångspunkt inför vårt fortsatta arbete med att utveckla vården i Uppsala län.
Erik Weiman
landstingsråd (M)
Lena Lundberg
landstingsråd (FP)
Johan Örjes
landstingsråd (C)
Miriam Eriksson
landstingsråd (KD)
Nina Lagh
landstingsråd (M)
UNT 23/1 2012