Vi har idéerna som ger jobb

Gunnar Hedberg (M) och Cecilia Forss (M) attackerar S-polititiken för jobb åt alla och frågar efter våra idéer. Vi har presenterat våra förslag för Uppsala, skriver Marlene Burwick och Erik Pelling.

Erik Pelling (S) och Marlene Burwick (S).

Erik Pelling (S) och Marlene Burwick (S).

Foto: Pelle Johansson

Uppsala2011-05-26 16:04
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

REPLIK. Jobben är den viktigaste frågan för oss socialdemokrater. På nationell nivå driver vi ett program för full sysselsättning, med investeringar i utbildningar som leder till jobb, stärkt samverkan mellan samhälle, näringsliv och akademin, ökat stöd till forskning inom tjänstesektorn, en satsning på bättre och mer attraktiva jobb inom vård och omsorg, och en tydlig arbetslinje så att sjuka rehabiliteras, arbetslösa åter kan komma i arbete och ett avskaffande av det misslyckade FAS 3.

I en debattartikel i UNT 19/5 gick de moderata kommunalråden Gunnar Hedberg och Cecilia Forss till attack mot den social­demokratiska politiken för arbete åt alla. Även om de själva inte lyckas fylla sin artikel med något lokalt innehåll efterfrågar de våra idéer om jobben. De finns i vår skuggbudget som vi presenterade den 13 maj.

Socialdemokraternas jobbpolitik för Uppsala handlar bland annat om att pressa tillbaka den höga ungdomsarbetslösheten, som till stor del orsakas av att många hoppar av gymnasiet. Vår ambition är att alla unga ska ta gymnasieexamen. Förutsättningarna för det skapar vi genom ökade resurser och fler lärare och vuxna i förskolan och grundskolan. Får vi fler unga att komma både motiverade och kunskapsmässigt rustade till gymnasiet kommer fler också att klara av sina gymnasiestudier. Så läggs grunden för att fler människor ska få ett jobb, kanske påbörja en högskoleutbildning och i alla avseenden inkluderas i samhället.

Vi vet också hur viktigt det är att få in den där första foten på arbetsmarknaden och i vuxenlivet. Därför lägger vi resurser i vår budget för att Uppsala kommun ska kunna erbjuda alla ungdomar i 9:an på högstadiet samt i 1:an och 2:an på gymnasiet ett feriearbete.

En grundförutsättning för att ge fler möjlighet att jobba i Uppsala eller studera vid något av våra två universitet är att det finns någonstans att bo. Därför behövs det fler nya lägenheter, såväl hyresrätter som bostadsrätter, för studenter som flyttar hit, unga som flyttar hemifrån och för alla andra som vill etablera sig i Uppsala.

Det gäller både Uppsala stad och övriga tätorter i kommunen. En offensiv kommunal bostadspolitik skapar jobb i dag och förutsättningar för jobb och nya företag i morgon.

Till skillnad från den moderatledda allian­sen vill vi föra en aktiv markpolitik. Att kunna erbjuda mark i attraktiva lägen för nya bostäder och företagsetableringar är ett måste om vi som kommun ska kunna ställa krav på fler hyresrätter. Det är också ett viktigt verktyg för ett näringslivsvänligare Uppsala.

Med egen mark i strategiska lägen får kommunen bättre förutsättningar för att tillsammans med andra markägare och exp­loatörer bygga bort bostadsbristen och förbättra näringslivsklimatet i Uppsala.

Uppsala ska präglas av tillväxt och framtidstro. Vi har alla förutsättningar att bli en av landets mest attraktiva företagarkommuner där kommunen tillsammans med näringslivet och universiteten kraftsamlar för fler jobb och företag. Klimatomställningen och arbetet med att effektivisera energianvändningen i kommunen kan bidra till teknik- och affärsutveckling som genererar nya gröna jobb.

Som en av flera satsningar vill vi därför att kommunen tillsammans med näringslivet utvecklar ett kluster av energi- och miljöteknikföretag som en framtidsbransch för Uppsala.

För att fler ska kunna skapa sig ett rikt och tryggt liv krävs det också att man kan leva på sin lön. Trots att diskussionen om arbetsvillkoren i kommunen har pågått länge har det hänt väldigt lite. Det har drabbat kvinnorna. Exempelvis kan vi se att andelen deltidsanställda kvinnor inom Uppsala kommun är nästan dubbelt så hög som andelen män, vilket resulterar i lägre löner, lägre pensioner och lägre ersättningsnivåer när man får barn, blir sjuk eller drabbas av arbetslöshet. Problemet löses inte av att hävda att kvinnor ska ”tuffa till sig” i löneförhandlingar eller att alla ska starta eget företag. Det är att lägga hela ansvaret på individen när problemet i själva verket är strukturellt.

I vår skuggbudget gör vi heltid till en rättighet och föreslår åtgärder för att minska de otrygga anställningarna. Vi vill också se en lokal jämställdhetskommission där fackförbund och de politiska partierna tar ett gemensamt ansvar för att åstadkomma jämställda löner och arbetsvillkor i kommunen.

Detta är några av våra förslag för fler jobb i Uppsala. Förslag som också går att genomföra på kommunal nivå till skillnad från Hedbergs och Forss idéer om sänkt moms och billigare städhjälp. Vår politiska linje för Uppsala kan sammanfattas med att vi vill få ut maximalt av varje gemensam skattekrona i arbetet med att möta de problem som kommunens invånare ser, samtidigt som vi skapar fler jobb. Det handlar om att föra en ansvarsfull ekonomisk politik som genomsyras av insikten om att det är bättre att förebygga än att försöka åtgärda problem i efterhand, oavsett om det gäller avhopp i skolan, ungdomsarbetslöshet eller bostadsbrist för inflyttande. Det är en god ekonomisk hushållning för fler jobb i Uppsala.

Marlene Burwick
kommunalråd (S)
Erik Pelling
kommunalråd (S)
UNT 27/5 2011

Läs mer om