I UNTs debattserie om valfrihet uttrycker FUB:s ordförande Pia Ek med flera (UNT Debatt 28/9) farhågor kring bl a konkurrensutsättning av LSS-boenden och vilka konsekvenser detta får för de personer som bor i dessa bostäder. '
Det finns två saker som oroar företrädare för oppositionen, och det är valfrihet och konkurrensutsättning. Valfriheten (LOV) oroar för att man då inte kan styra över människor. Konkurrensutsättning oroar för då finns ju risken att flera utförare får vara med och bidra med sina kunskaper och idéer för att göra omsorgen bättre och med olika innehåll.
Nämnden för hälsa och omsorg, NHO, har i dag inga planer på att införa LOV för LSS-boenden, men vi hoppas kunna göra det i framtiden. Vi tror på valfrihet och att den höjer kvaliteten.
Sedan ett antal år tillbaka har NHO infört ett valfrihetssystem för daglig verksamhet och ledsagarservice enligt (LSS) lag om stöd och service. Vår erfarenhet är att detta är uppskattat eftersom det ger den enskilde bättre möjligheter att själv kunna välja utformningen av sin beviljade insats. Vi i alliansen vill att den enskilde själv skall ha möjlighet att välja sitt arbete (daglig verksamhet), själv skall ha möjlighet att välja sin ledsagare, men dessa som vi ser så uppenbara mänskliga rättigheter skall de förvägras personer med en funktionsnedsättning?
Nämnden har genomfört upphandling av i stort sett alla LSS-boenden i kommunen, citka 60 enheter, enligt lagen om offentlig upphandling, LOU. Syftet med dessa upphandlingar är att få så mycket kvalitet som någonsin är möjligt för de skattemedel som står till nämndens förfogande. Nämndens uppfattning är att de genomförda upphandlingarna har bidragit till att vi i dag har bättre verksamhet satt i relation till de kvalitetskrav som nämnden fastställt för LSS-boende i Uppsala kommun.
Den nuvarande processen för upphandling kan förbättras och det bekymrar oss självklart om berörda personer vid våra LSS-boenden uppfattar att man inte får delta i processen kring upphandling eller att man inte får information om vad som är på gång.
Vår målsättning är att utveckla processen genom att berörda handikappföreningar i ett tidigt skede ska ges möjlighet att framföra synpunkter på ett kommande förfrågningsunderlag På detta sätt hoppas vi att även de personer som ska bo vid våra LSS-boenden känner att de får komma till tals och vara delaktiga.
Vad gäller individ- och kvalitetsuppföljning så är det en viktig sak för att vi skall få kvitto på att en konkurrensutsättning har gett det resultat som vi hoppats på. I artikeln hävdar Pia Ek mfl att sådana individuppföljningar inte görs. Detta är naturligtvis inte sant.
Situationen har emellertid varit mycket ansträngd vid sektionen för LSS, men ett omfattande arbete pågår för närvarande och nämnden räknar med att ha kommit i kapp med detta uppföljningsarbete under 2014.
Till personer som tillhör LSS och därmed har rätt till bra boende, daglig verksamhet och ledsagare vill jag säga att konkurrens ger bättre kvalitet och genom Lov har den enskilde fått ökad möjlighet att styra över sitt liv bl.a. genom att själv kunna välja sitt arbete och den ledsagare man vill ha. Vi tyder i alla fall LSS-reformens mål så att personer med en funktionsnedsättning skall få möjlighet att leva som andra och med detta också rätten att själva få ha makt över sina liv.
Stig Rådahl
ordf (M) nämnden för hälsa och omsorgm, NHOUNT 8/11 2013