REPLIK. Aranka Botka Ncomo (C) belyser problemet att det finns färdigbehandlade äldre som ligger kvar på Akademiska sjukhuset (UNT 16/3 2012). Sedan alliansen fick väljarnas förtroende att styra Uppsala kommun har denna omständighet kraftigt förbättrats, men vi fortsätter utveckla kommunens samverkan med landstinget.
Landstinget i Uppsala län och Uppsala kommun har ett nära samarbete på vård- och omsorgsområdet. I politiska överenskommelser råder samförstånd om vikten av samarbete i såväl det dagliga arbetet som i förbättringsarbeten. Under senare år har förbättrade vårdplaneringsrutiner lett till en kraftig sänkning av antalet dagar som personer vårdas på Akademiska sjukhuset efter att man blivit färdigbehandlad inom specialistvården.
Ett särskilt kommunalt vårdplaneringsteam har haft stor betydelse för denna utveckling. Kommunen har i dag drygt 220 korttidsplatser med olika inriktning som är igång dygnet runt sju dagar i veckan. Även platser för att avlasta och stödja anhöriga som behöver tillfälligt stöd och återhämtning finns tillgängliga.
I dag är korttidsplatserna långt ifrån fullbelagda. Inom kommunen pågår planering för hur korttidsvården ska vidareutvecklas och hur många korttidsplatser som behövs inför framtiden. Denna planering sker i nära samverkan med landstinget.
Landstinget i Uppsala län och Uppsala kommun har inlett ett utvecklingsarbete av närvården med fokus på den enskilde. Viktiga frågor som behandlas är hur gemensamma satsningar för de mest sjuka äldre ska utformas. Mycket har genomförts som inneburit förbättringar för att den enskilde ska få vård och omsorg efter behov, vid rätt tidpunkt och av rätt instans.
Framöver finns stora utmaningar som inte kan lösas utan ett nära samarbete mellan landsting och kommun. Vi ser fram emot att fortsätta utveckla samarbetet bland annat när det gäller mellanvårdsplatser.
Gunnel Jägare
ledamot (M) äldrenämnden
UNT 28/3 2012