Vi måste nå fler med mammografi

Vi vill se en handlingsplan för ett ökat mammografideltagande med utgångspunkt i statistiken om vilka kvinnor som i dag är svåra att nå. Det skriver Malena Ranch och Annika Forsell.

Malena Ranch (MP) (bilden) skriver tillsammans med Annika Forsell (MP).

Malena Ranch (MP) (bilden) skriver tillsammans med Annika Forsell (MP).

Foto: Dan Pettersson

Uppsala2013-11-04 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

REPLIK. Företrädare för alliansen skrev (UNT Debatt 29/10) att de vill bygga ett nytt cancercentrum på Akademiska sjukhuset där den mesta cancervården samlas under samma tak.

Det är bra att Alliansen nu inser att sammanhållna vårdkedjor är viktigt och att de vill skapa bättre möjligheter på Akademiska, men vi vill utveckla mammografiverksamheten på fler platser än bara Uppsala.

I Uppsala läns landsting kallas alla kvinnor i åldrarna 40–74 på mammografiscree­ning. Screeningarna är avgörande för att snabbt upptäcka tecken på sjukdom och sätta in behandling. Vi vet att det räddar liv. Därför är det av största vikt att tillgången till screeningar är jämlik i hela länet och når så många kvinnor som möjligt.

I dag erbjuder landstinget bara screeningar på Samariterhemmet i Uppsala. Centraliseringen till Uppsala har inneburit en kraftig ökning av antalet deltagande kvinnor, men samtidigt har täckningsgraden minskat, det vill säga hur stor andel av de som kallas som kommer till screeningen.

Det är tydligt att avståndet från bostaden till själva undersökningsplatsen har stor betydelse för att fler ska komma till undersökningen. Ökad valfrihet för var behandlingen genomförs är därför en viktig åtgärd.

Vi vill undersöka möjligheterna till fler filialer och mobil screening, så att det blir enklare för fler att undersöka sig där de bor. Vi vill dessutom att landstinget ska ha avtal med utförare i angränsande län för att underlätta för de kvinnor som arbetspendlar exempelvis till Stockholm, Gävle och Västerås att genomgå undersökning.

Av kvinnor som är födda i andra länder och som får bröstcancer i Sverige upptäcks ca 25 procent i en kritisk fas där cancern inte längre är botbar. Bland svenskfödda kvinnor är motsvarande siffra 18 procent. Landstinget måste bli bättre på att nå och möta de kvinnor som är överrepresenterade i statistiken.

Miljöpartiet vill se en handlingsplan för ett ökat screeningdeltagande med utgångspunkt i statistiken om vilka kvinnor som i dag är svåra att nå.

Tydlig information och god tillgänglighet leder till att fler kvinnor deltar i screeningar. Det ger bästa möjliga förutsättningar för en jämlik vård som finns tillgänglig för alla, oavsett vad man är född eller var i länet man bor.

Malena Ranch
2:e vice ordförande (MP), utskottet för demokrati, jämställdhet och integration
Annika Forsell
ledamot (MP) i landstingsfullmäktige och produktionsstyrelsen
UNT 4/11 2013

Läs mer om