I en rapport, som Forum för levande historia har tagit fram på uppdrag av regeringen, konstateras att det under senare år har skett en dramatisk ökning av antalet rasistiska hemsidor och att det dessutom sprids mycket hat via kommentarsfält på nätet. Den som läser en nättidning ser att varje försök till seriös debatt drunknar i inlägg om hur judar, muslimer, svarta, romer och andra minoriteter förstör det svenska samhället.
Vi behöver ta det hat som sprids på nätet på större allvar än tidigare. De oemotsagda fördomarna och goda krafters tystnad riskerar att leda till att hat får starkare fäste.
I sammanhanget är det dock viktigt att slå fast att den utveckling av demokratin, som de sociala medierna har inneburit, i grunden är positiv. Fler röster kan göra sig hörda och alla kan delta i debatten. Vi vill inte motverka främlingsfientligheten genom att motarbeta demokratin. De åsikter som sprids på nätet är, så länge de inte handlar om uppmaning till brott eller utgör hets mot folkgrupp, politiska ställningstaganden som ska bemötas, inte döljas.
Viktiga verksamheter i de här sammanhangen är antidiskrimineringsbyråerna. Byråerna, som stöds av staten, hanterar främlingsfientlighetens och intoleransens effekter i vardagen. De är organisationer eller stiftelser som arbetar långsiktigt för att förebygga och motverka alla former av diskriminering.
Verksamheten består bland annat av kursverksamhet och avgiftsfri rådgivning och information till enskilda. Byråerna utreder också diskrimineringsärenden och lämnar ibland dessa vidare till Diskrimineringsombudsmannen för ytterligare utredning. De kan också föra enskilda personers talan i domstol.
En av dessa byråer, Diskrimineringsbyrån Uppsala, arbetar med projektet Nätvaro. Det omfattar förebyggande arbete i form av utbildningsinsatser kring hatbrott, diskriminering och kränkningar som överträder lagens gränser på nätet. Det ingår även råd och stöd till individer som blivit utsatta.
Projektet kompletterar det arbete som redan görs i dag och genomförs i samarbete med bland annat stiftelsen Expo, RFSL:s hatbrottsjour, Uppsala universitet och Uppsala kommun.
Projektet Nätvaro har stöd från Allmänna arvsfonden. Jag har nu beslutat att komplettera det stödet med ytterligare 150 000 kronor så att denna viktiga verksamhet påskyndas och förstärks.
Sveriges invånare är toleranta jämfört med befolkningen i andra länder. Sett över en längre period är det allt färre som är negativa till invandring och främmande kulturer.
Men det är ingen självklarhet att utvecklingen fortsätter i den riktningen. Det finns tyvärr en liten, hård kärna av extrema, negativa attityder. Därför ser jag det som en av vår tids största utmaningar att bevara och förstärka öppenheten och toleransen.
De samtal som ständigt pågår kring köksbord, fikabord och på skolgårdar påverkas förstås av vad som syns på nätet och vice versa. De fördomar som uttalas tillräckligt många gånger utan att få mothugg riskerar att bli accepterade.
Goda krafter måste ta debatten mot hatet och vi har alla ett ansvar för att bekämpa fördomar och hat. Vi måste stå upp för ett öppet och tolerant samhälle. Satsningen på projektet Nätvaro är en del i detta arbete.
Erik Ullenhag
Integrationsminister (FP)
UNT 6/12 2011