Det har gått mer än fyra år sen ansvarskommittén presenterade sin rapport om bland annat en framtida svensk regionindelning. Just nu pågår en utredning som ska lägga förslag om statens framtida regionala indelning. I över fyra år har främst landstingspolitiker, men också kommunala och nationella kolleger, diskuterat hur vi ska bilda regioner, som på sikt tar ett mer säkert och effektivt grepp om framtidens välfärdsutmaningar. Sjukvården har varit en central fråga, men det handlar också om infrastruktur, kollektivtrafik, arbetsmarknad och så vidare.
En framtida regionbildning, med större regioner än dagens länsindelning, kan ge bättre och mer rimliga förutsättningar att garantera den välfärdsservice som dagens och framtidens invånare kräver och förväntar sig av bland annat hälso- och sjukvården. Dessutom är det mycket viktigt i dialogen med staten att inte vara allt för liten. Det visar inte minst de goda erfarenheterna i Västra Götaland och Skåne.
För Landstinget i Uppsala län är det en nödvändighet att på sikt bilda en region som säkerställer och utvecklar det länsövergripande samarbetet som finns i dag inom specialistvården. Akademiska sjukhuset är en tillväxtmotor för vårt län. Vi socialdemokrater ser även i framtiden att Akademiskas roll ska stärkas så att det kan fortsätta att vara ett ledande universitetssjukhus.
Vi socialdemokrater ser också möjligheterna med att tillsammans med övriga Mälardalslän och våra andra grannlän, bli en stark och tydlig samarbetspart till Stockholms län, när det gäller bland annat infrastruktur- och kollektivtrafiksatsningar. Därför utesluter vi en regionbildning med Stockholms län. Dels för att Stockholms län redan har en dominerande roll avseende befolkningstäthet och tillväxt, dels för att i grunden följa ansvarskommitténs tankar avseende befolkningsstorlek. Vi samverkar gärna med Stockholms län i alla frågor, men inser att hela Sverige måste leva och en region får inte bli allt för dominerande.
Regeringen har hittills varit ytterst kallsinnig till all form av utveckling i regionfrågan. Man har förvisso tillåtit Västra Götaland och Skåne att permanenta sina regionförsök och även accepterat att Halland och Gotland fått bli regionkommuner. Det här är inga direkt kontroversiella ställningstaganden av regeringen, bara en naturlig följd av i dag reellt fungerande regioner. De kniviga frågorna har lämnats vind för våg, med undanflykten att förslagen ska komma underifrån.
I Uppsala län har vi inte hittat en vettig modell, som vi kunnat enas kring. I andra län har man kommit mycket längre. Det största hindret är enligt vår bedömning att moderaterna i alla led förhalar och trixar för att slippa ta i frågorna. Det finns inget intresse att bilda regioner hos ledande moderater, därav den långdragna och förvirrade situationen i vårt län.
Vi kan dock konstatera att Moderaternas främsta önskemål om att få bilda en region med Stockholm inte är möjligt. Stockholm kommer med stor sannolikhet att bilda en egen region. Dessutom har deras landsting markerat att de inte vill bilda region med kringliggande län. Så frågan är väldigt enkel, kommer Moderaterna att ta sitt ansvar och agera konstruktivt för att bilda en region som tar avstamp i vårt samarbete inom specialistvården, med Akademiska sjukhuset och Universitetssjukhuset i Örebro som nav, eller får vi vänta ytterligare i fyra år på att ingenting ska hända.
Det brådskar med besked, utredningen om den statliga indelningen skall lämnas i januari. Fram till dess måste vi ha funnit en politisk lösning på regionfrågan.
Pyry Niemi
riksdagsledamot (S)
Agneta Gille
riksdagsledamot (S) och partidistriktsordförande
Börje Wennberg
landstingsråd (S)
Vivianne Macdisi
landstingsråd (S)
UNT 12/8 2011