Replik. Beslutet att öppna Seminarieparken innebär att vi skapar en lättillgänglig park för allmänheten. Vi menar att parken kommer att kännas välkomnande för Uppsalabor som vill koppla av eller motionera i det gröna genom tydliga entréer samt gång- och cykelstråk.
Kritikerna (UNT 3/6, 13,/6, 14/6, 17/6) menar att förslaget strider mot plan- och bygglagens natur- och kulturvärden. Om så var fallet skulle beslutet aldrig ha fattats. I det här fallet har en klar blocköverskridande majoritet beslutat att dessa värden är tillgodosedda. Den nuvarande byggnaden i Seminarieparken såväl som fruktträd och annan vegetation bevaras även framöver. Skolan liksom den unika miljön i parken kommer alltså att bestå.
Folkpartiet har mycket diffusa förslag kring vad som bör byggas i anslutning till parken. Klart är att de inte vill ha byggnation som löper längst med bilvägarna och parkens gränsytor, men det finns en tydlig anledning varför byggnaderna placerats så som gjorts. Om husen placeras på annat sätt blir buller- och ljudnivåerna för de boende och för dem som vill koppla av och motionera i parken för höga. Utan någon barriär mellan järnvägen och bilvägarna kan vi inte skapa en tyst och fridfull park för rekreation.
Grunden för att Uppsala ska kunna vara en attraktiv stad är att det finns attraktiva bostäder. Att bortse från bullernivåer undergräver målsättningen om bra bostäder och en attraktiv stad. Det känns glädjande att seminarieparken kommer att tillgängliggöras för Uppsalaborna och att bra bostäder byggs.
Liv Hahne
Ordförande (M) i Byggnadsnämnden
UNT 24/6 2011