I höst börjar en ny gymnasieskola. Den gymnasiereform som Folkpartiet och alliansen nu har genomfört är viktig. Den innebär att gymnasiet delas in i studieförberedande program och yrkesprogram. Tidigare har det krävts godkänt i tre ämnen för att komma in på gymnasieskolan. Nu kommer det att krävas godkänt i tolv ämnen för att komma in på ett studieförberedande program och godkänt i åtta ämnen för att komma in på ett yrkesprogram. Den nya gymnasieskolan ställer alltså högre krav.
Grundskolan ska fylla sin uppgift och se till att alla elever får den behörighet som krävs för att komma in på den nya gymnasieskolans program. Vi politiker – lokalt och nationellt – måste givetvis också ta vårt ansvar och ge förutsättningar för grundskolan att klara sin uppgift. Eleverna ska också tidigt ges tydliga signaler om att studieflit lönar sig. Den nya gymnasieskolan ger stora möjligheter för elever att komma ut på arbetsmarknaden eller högre studier.
I debatten har motståndarna till reformen svartmålat de nya yrkesutbildningarna. Man beskriver dem som en återvändsgränd, vilket är felaktigt. De nya yrkesprogrammen kommer att vara betydligt bättre än tidigare yrkesförberedande program och eleven ges mer utbildning i själva yrket än tidigare. Målsättningen är att eleven ska kunna börja yrkesarbete direkt efter avslutad utbildning. Yrkesprogrammen blir alltså vassare och mer anpassade till yrkeslivet.
Vill eleven ha högskolebehörighet finns den möjligheten också inom yrkesprogrammen. Tidigare var alla tvungna att läsa för att få högskolebehörighet, oavsett vad man ville göra. Alla elever är garanterade möjligheten att läsa in grundläggande högskolebehörighet inom de nya yrkesprogrammen. Det kan de göra genom att välja kurser inom ramen för det individuella valet, i de programgemensamma ämnena eller i programfördjupningen. Ibland måste elever också läsa ett utökat program om de vill ha grundläggande högskolebehörighet. Gymnasiereformen stänger alltså inga dörrar, utan öppnar fler dörrar och ger större valfrihet!
Mohamad Hassan
Kommunalråd (FP)
Ordförande i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden
unt 5/7 2011