Var finns 2000-talets motsvarigheter till pacemakern, strålkniven och Losec? Frågan är relevant eftersom vi årligen satsar flera miljarder på life science (medicinteknik, läkemedel, diagnostik och biotekniska verktyg). Bara inom Stockholm-Uppsala-regionen är siffran varje år cirka 8,5 miljarder. Men mindre än en procent avsätts för att omvandla forskningsresultat till nya produkter. Därför är resultatet när det gäller kommersiella produkter ytterst magert. Faktum är att under de senaste femton åren har knappt några nya svenska life science-produkter kommit ut på marknaden över huvud taget. Trots fortsatta miljardsatsningar på forskning år efter år.
Orsakerna är flera. De flesta projekt inom Life Science lämnar universiteten för tidigt. I många fall har de vetenskapliga principerna inte bevisats tillräckligt.
Också patent söks för tidigt vilket innebär att patentkraven inte blir rätt formulerade och kommer ge ett dåligt skydd. Privata investerare är inte beredda att satsa. Risken är för hög, projekten är för omogna.
Innovationsbron, statens riskkapitalist i tidig fas, saknar tillräckligt med kapital som krävs när till exempel bioläkemedel eller diagnostikprojekt ska omvandlas till kommersiella produkter.
Sedan 2009 ska universiteten verka för att nyttiggöra sina forskningsresultat enligt högskolelagen. Men samtidigt är universiteten förhindrade att bedriva affärsprojekt. Nödvändiga verifieringar som krävs inom life science måste kunna ingå som en del i forskningen! Mitt förslag är att universiteten använder två procent av sina forskningsmedel för att behålla och utveckla projekten så att de blir mogna för licensiering till läkemedelsföretag och investerare och därmed lägga grunden för nya tillväxtföretag. Denna lösning kräver bara en omfördelning av de årliga statliga forskningsanslagen.
Dessutom har universiteten 12,7 miljarder kronor av outnyttjade anslag, enligt en rapport från Riksrevisionsverket. En del av dessa pengar kan i stället satsas på verifiering och produktutveckling. Det är ett sätt stoppa detta slöseri och få en mer effektiv utväxling på de miljarder som satsas på life science-forskning.
Peter Strömbäck
vd Innovationsbron AB
UNT 21/12 2011