Lärarnas Riksförbund i Uppsala har länge drivit kravet om att kommunen ska anställa rektorer med egen lärarerfarenhet från den skolform som rektorn ska ansvara för. I vintras tog äntligen styrelsen för Vård och Bildning (SVB) beslutet att så ska ske fortsättningsvis. Efter det beslutet har ett tiotal rektorstillsättningar skett och policyn har hållit.
Lärarnas Riksförbund kommer även fortsättningsvis att bevaka att policyn följs i Uppsala kommun, så på sikt kommer alla rektorer i kommunen
att ha den utbildning och den erfarenhet som Hertzberg efterfrågar. Förhoppningsvis kan övriga kommuner i länet samt friskolorna i länet anamma samma policy för att säkerställa att skolorna får en tydlig pedagogisk ledning, där lärarna kan känna att det finns legitimitet i det pedagogiska ledarskapet.
Med den införda policyn räknar jag med att bland annat lönefrågan kan hanteras på ett nytt sätt. Med rektorer med rätt bakgrund, bör det bli lättare för lärare att få lönen satt utifrån pedagogisk skicklighet.
På sikt måste förbundet verka för att påverka skollagens skrivning om kompetenskraven för att anställas som rektor. SVB i Uppsala har tagit första steget. Nu är det upp till andra kommuner och friskolor att följa exemplet Uppsala.
Skolverket måste ta på sig ansvaret att även följa upp utvecklingen av ”behöriga rektorer”, i likhet med uppföljningen av behöriga lärare i enlighet med Lennart Hertzbergs åsikt.
Hans Eric Lindahl
kommunombud, Lärarnas Riksförbund Uppsala
UNT 6/8 2011