Viktigt med nyansering om TBE-vaccin

Uppsala2016-05-18 00:35
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är med stor förvåning vi läser den signerade ledaren i UNT (12/5) om vaccinationer. Nyttan av vaccinationer är obestridlig och historiskt en av de främsta landvinningarna för folkhälsan. Det hindrar givetvis inte att nyttan i förhållande till eventuella biverkningar måste diskuteras, inte minst i ljuset av massvaccineringen vid den senaste influenspandemin, även kallad ”svininfluensan”.

När skribenten tar upp enskilda vacciner blir det hur som helst fel. Det är korrekt att ett antal vaccin ”står i kö” för att ingå i det nationella programmet och måste övervägas noga, men att hävda att fästingburen encefalit (TBE) är en sjukdom som skapar mindre problem och sjukdom är direkt vilseledande och sakligt fel. TBE ökar och sprider sig i Sverige och är ett signifikant problem både för vuxna och barn.

Bara i Uppsala vårdades förra året 53 personer för TBE, varav en dog. Vuxna drabbas av långdragna besvär och restsymtom hos cirka 40 procent av de drabbade. Barn har i nya studier visat sig drabbas av betydande intellektuella besvär, bland annat inlärningsproblem och nedsatt koncentrationsförmåga, i efterförloppet till TBE. Vaccinet har i svenska studier både för vuxna och barn, visat sig vara säkert, skyddande och med lindriga biverkningar.

Det är mot bakgrunden att TBE är en så pass allvarlig sjukdom lätt att förstå varför smittskyddsläkare i områden där TBE är vanligt förekommande i vårt land rekommenderar vaccination mot TBE.

Visst kan man diskutera vad samhället ska betala i relation till vad den enskilde ska stå för, men det är av stor vikt att ledande dagstidningar som UNT inte sällar sig till de mindre insatta vaccinationsmotståndarna, utan i stället eftersträvar att presentera korrekta uppgifter kring vaccinationer.

Göran Günther, överläkare, ordf. Svenska Infektionsläkarföreningen

Fredrik Sund, överläkare, verksamhetschef Infektionssjukdomar, Akademiska sjukhuset

Mia Furebring, överläkare, Infektionssjukdomar, Akademiska sjukhuset

Lars Lindquist, överläkare, professor, Karolinska universitetssjukhuset

Svar

Det är inte säkert att barn drabbas av "betydande intellektuella besvär" till följd av TBE. De studier som gjorts omfattar bara några tiotal barn och inga säkra slutsatser har kunnat dras. Däremot kan TBE vara mycket farligt om man är äldre eller har andra sjukdomar. Risken med ett vaccin som måste fyllas på vart femte år är att på sikt fler i riskgruppen äldre saknar ett skydd när de får infektionen. Innan TBE-vaccin subventioneras till breda grupper som barnfamiljer behövs det mer forskning och ett effektivare vaccin. Detta är inte liktydigt med att vara motståndare till vaccinationer, i synnerhet inte vad riskgrupper beträffar.

Läs mer om