REPLIK. I en debattartikel (UNT 2/1) uttrycker Örjan Ljungvall kritik mot det pågående pilotprojektet Vila Mjölk och skriver att all antibiotikabehandling av djur kommer att utföras av lekmän, utan medicinsk utbildning. Vi ställer oss frågande till detta uttalande.
I all form av så kallad villkorad läkemedelsanvändning, som Vila-projektet handlar om, finns alltid en ansvarig veterinär, vilket vi hoppas att Ljungvall känner till. Att ställa diagnos och att avgöra behandlingsstrategi är och ska vara ett veterinärt ansvar. Veterinären i samråd med bonden avgör vilka symtom bonden kan bedöma och vilken behandling som ska sättas in. I Vila Mjölk är detta mycket strikt reglerat till ett fåtal symtom och endast ett antibiotikum, penicillin. Varje insatt behandling ska även följas upp av ansvarig veterinär.
Vår förhoppning är att Vila Mjölk ska frigöra veterinärens tid så att gårdens veterinär kan lägga större fokus på förebyggande och strategiskt djurhälsoarbete. Därigenom förbättras djurhälsosituationen på hela gården och inte bara för det djur som just i dag står med en juverinflammation. Ett sådant arbetssätt kommer att leda till förbättrad djurhälsa och minskad antibiotikaförbrukning, till gagn för både djuren, bonden och folkhälsan.
Vi är angelägna om att behålla ett gott samarbete med veterinärerna. Det har varit en grundsten i Sveriges goda antibiotikaläge, och kommer att vara avgörande även vid villkorad läkemedelsanvändning.
Därmed anser vi att LRF har satt ner i foten i antibioikafrågan, som Ljungvall efterfrågar. Varför han själv verkar vara emot projektet är däremot höljt i dunkel.
Helena Jonsson
Förbundsordförande LRF
Sture Johansson
Regionordförande LRF Mälardalen
UNT 10/1 2012