Den 10 september avslöjade UNT en desperat åtgärd från Uppsala kommun gällande Svenska för invandrare (SFI): kommunens bidrag kommer att reduceras med 40 procent. Det är 1600 av Uppsalas invandrare som studerar SFI. Som ett resultat av nedskärningen kommer grupperna att bli större, det vill säga klasserna kan öka från 18-19 elever till 28-30. De studerande behöver mycket hjälp av sin lärare men nu kommer grupperna att bli alldeles för stora.
Behövs SFI i Uppsala? Om svaret är nej är det bättre att de skär bort undervisningen - ingen SFI = anslag behövs inte. Och om några behöver kan de köpa undervisning.
Om svaret är ja måste kommunledningen respektera grundläggande behov. De kan inte skära i nödvändigheten av att ha en välfungerande SFI. De ska inte behandla elever och lärare som om de vore dumma.
Det är redan ett svårt område för lärare både vad gäller undervisning och karriär. Meriterade lärare är inte intresserade av att undervisa på SFI. Det kommer att bli kris i att hitta bra lärare. Ändå vill kommunen göra nyanlända till en börda för kommunen i stället för till bra arbetskraft. De kommer att fångas i en fälla av språkhandikapp. SFI har blivit ett förbisett område i och med att man saknar välbetalda lärare, material och stöd.
En person som studerar SFI har delat med sig av en intressant observation. Hon ansåg att SFI är detsamma som dagis för vuxna invandrare. På samma sätt som ett barn börjar grundskolan efter förskolan kan en vuxen börja på grundnivån efter avklarad SFI. Om vi verkligen gjorde en jämförelse borde en idealisk SFI-klass bestå av sex elever. Det skulle ge en effektiv, omvårdande och nära utbildning.
På 1990-talet var maxantalet för elever med behov åtta stycken, som är långt ifrån de grupper på 30 stycken som nu planeras. En annan skillnad är att SFI-elever får en begränsad tilldelning av antal timmar cirka 600-1000.
Sedan 1 augusti kommer anslaget per elev och per undervisningstimme att minska från 80 till 50 kronor. Samhällets kostnader kommer att minska med runt 10 miljoner kronor per år, detta även på grund av att en del kurser kommer att tas bort. Fram till höstterminen i år var det tre aktörer som organiserade SFI, nu kommer 14 organisationer att tävla med varandra.
SFI har förvandlats till en industri och tillåter vissa att göra vinst på skattepengar. Kommunen skar ner gatubelysningen under sommaren och betalar samtidigt miljoner kronor varje år för att stödja det nya sportcentret i Gränby. I mina tankar låter det som om saker och ting här rider på en konstig kamel.
UNT skrev nyligen att det blir mer valfrihet nu när det finns 14 olika SFI-ställen. Vill människor ha sådana falska val eller vill de ha effektivitet? Om kommunen behöver göra nedskärningar kunde den göra det på höga löner på nyckelpersoner, i stället för på belysning och basbehov som SFI.
Anisur Rahman
f d fristadsförfattare, poet, dramatiker
Översättning av Ingeborg Sevastik
UNT 22/9 2013