Efter att ha följt debatten om vinster i välfärden och reagerat över dess brist på nyanser vill jag gärna ge mitt perspektiv i frågan. När välfärdsföretag debatteras så används ofta vi som verkar i hemtjänsten och äldrevården som exempel. Men vårt perspektiv lyfts sällan fram.
Vad var det som gjorde att vi vågade ta steget? Jo, möjligheten till vinst.
De som är emot vinster i välfärden framhåller ofta de stora vårdaktörerna på marknaden i syfte att osynliggöra den enskilda företagaren. Vinst lyfts fram som något girigt och man undviker helt den viktiga roll vinsten har för viljan att våga satsa. Som företagare tar man lån och utsätter sig därmed för en risk när man startar ett företag, en risk man inte behöver ta som anställd. En eventuell vinst ger oss en möjlighet att betala av på lånet och därmed minska risken.
När jag startade Konvaljens hemvård gjorde jag det för att jag trodde på min vision om en bättre hemvård där brukarnas behov av hjälp, på deras eget modersmål, tillgodosågs. Det är något jag och mina anställda i dag med stolthet kan förse brukarna med.
För mig är det viktigt att det i debatten faktiskt kommer fram att brister i kvaliteten inom välfärden inte beror på möjligheten till vinst. De som har jobbat i den kommunala omsorgen vet att det även där kan förekomma brister. Men det vi alla har gemensamt, oavsett om vi bedriver vår verksamhet privat, kommunalt eller kooperativt, är att vi strävar efter kvalitetsförbättringar och vill erbjuda brukarna en bra vård. Där bör också fokus för debatten ligga.
Ett förbud mot vinster i välfärden kommer inte att höja kvaliteten på äldrevården. Något det med säkerhet kommer att göra är att motverka enskilda initiativ utanför den kommunala omsorgen, initiativ som driver kvalitetsutvecklingen framåt. De goda idéer, visioner och eldsjälar som skulle kunna förbättra äldrevården kommer den inte till del. Jag och mina anställda kommer självklart drabbas då jag skulle tvingas lägga ner min verksamhet. Men ytterst drabbas de brukare vars möjligheter att hitta en utförare som bäst tillgodoser deras behov drastiskt försämras.
Patricia Rivano
vd Konvaljens Hemvård
UNT 30/7 2012