Webben ger större tillgänglighet än tv

Allt fler tar del av programutbudet via webben. Särskilt för funktionshindrade erbjuder utvecklingen av webbaserade tillgänglighetstjänster större möjligheter än i vanlig tv, skriver Agneta Gille (S) i ett svar till Per Bill (M) och Gustaf Hoffstedt (M).

Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Uppsala2013-11-29 11:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik. Det är för oss socialdemokrater en självklarhet att alla medborgare ska kunna ta del av programutbudet från Sveriges Television, Sveriges Radio och Utbildningsradion. Grunden för den verksamhet som programföretagen bedriver är de vanliga sändningarna.

Det gäller all programverksamhet inklusive program som riktar sig till funktionsnedsatta och program på minoritetsspråk. Samtidigt pågår en utveckling där allt fler tar del av programutbudet via webben. Särskilt för funktionshindrade erbjuder utvecklingen av webbaserade tillänglighetstjänster utökade möjligheter än vad som tekniskt är möjligt med vanliga sändningar.

Det är alltså en fråga om att bejaka den tekniska utvecklingens möjligheter just för att bland annat skapa bättre tillänglighetstjänster för funktionsnedsatta. Inte att i ett slag ersätta vanliga sändningar med sändningar på nätet.

Riksdagen har beslutat att göra det möjligt för programföretagen att inom ramen för nuvarande reglering i praktiken få tillgodoräkna sig verksamhet på internet som en del av public serviceuppdraget. Det kan knappast vara rimligt att Granskningsnämnden som är den myndighet som har i uppdrag att granska programföretagens verksamhet inte ska ta hänsyn till den verksamhet som programföretagen faktiskt utför.

Läser man alliansens reservation mot detta beslut verkar även de inse problematiken, nämligen att ”regleringen av programföretagens verksamhet inte är helt ändamålsenlig eftersom programföretagen inte kan tillgodoräkna sig verksamheten på internet som en del av public serviceuppdraget.

Vi kan också konstatera att den tekniska utvecklingen leder till att internet blir en allt viktigare informationskanal. Allt fler tar del av public service-utbudet via internet, inte minst barn och unga. Internet blir även allt viktigare för personer med funktionsnedsättning eftersom det är lätt att göra anpassningar där.” Vi socialdemokrater kan inte annat än instämma och beklagar att alliansen har haft så liten vilja att skapa parlamentarisk konsensus när det gäller public service-frågorna.

Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth framhöll i riksdagsdebatten att bolagen ska få möjlighet att tillgodoräkna sig verksamhet på nätet när det gäller just tillgänglighet, så vi kan bara konstatera att helt logiskt agerar inte alliansen i denna fråga.

Programföretagen har en täckning på 99,7 vilket av alliansen lyfts fram detta som både positivt och unikt. Var finns den inställningen när det gäller den så kallade evenemangslistan, som nu håller på att tas fram - en lista som ska garantera att stora evenemang kan ses i fria kanaler? Där verkar alliansen tycka det är rimligt att nöja sig med en 80-procentig täckning, då är man beredd att lämna två miljoner människor utanför möjligheten att se till exempel OS i fri kanal.

Avslutningsvis – Sverigedemokraterna röstar i drygt åtta fall av tio med alliansen. Alla partier i Sveriges riksdag kan stödja våra förslag - även Moderaterna hade chansen till detta i denna fråga.

Agneta Gille riksdagsledamot (S), Uppsala län, Kulturutskottet i riksdagen

Fotnot. Artikeln är en replik på Per Bills och Gustaf Hoffstedts artikel på UNT Debatt 26/11.

Läs mer om