Yrkeshögskola som förvaltar vårt kulturarv

Uppsala2008-12-16 00:01
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Den förra socialdemokratiska regeringen hade som mål att 50 procent av varje generation skulle bli akademiker. Samtidigt nedprioriterade den yrkesutbildningarna. Den negativa attityden gentemot yrkesutbildning har haft en förödande inverkan för statusen för dessa yrken - och även för våra ungdomars möjlighet att skaffa arbete. Den höga ungdomsarbetslöshet som vi fortfarande har i Sverige beror till stor del på glappet mellan de utbildningar som ungdomarna har och den efterfrågan som finns ute på arbetsmarknaden.
Det finns vissa yrken inom kulturområdet som särskilt behöver skyddas för att inte försvinna. Exempel på sådana är förgyllare, urmakare och sadelmakare. Dessa yrken bär på vårt kulturella arv. Att förvalta vårt kulturarv, samtidigt som vi skapar förutsättningar för hur det ska se ut i framtiden, är en viktig del av både folkpartiets och regeringens politik.
För att värna vårt framtida kulturarv spelar yrkeshögskolan en viktig roll. Regeringen har nu presenterat en ny yrkeshögskola med målet att öka kvaliteten på yrkesutbildningarna över hela landet och ge studenterna en mer rättssäker och likvärdig grund när det gäller exempelvis studiemedel.

Inom yrkeshögskolan kommer en rad kulturarvsbevarande lärlingsutbildningar inom olika hantverk att ligga. Detta är utbildningar som i dag är mycket små, vissa har så få som fyra studerande per år, och dessutom väldigt specialiserade. Yrkeshögskolan kommer på så vis att bli en garant för att de ska kunna leva kvar och utvecklas för framtiden. En utbildning som syftar till att bevara det gamla behöver också ta till sig det senaste inom området.
Andra kulturarvsbevarande yrkesutbildningar kommer enligt förslaget att administreras av den nya myndigheten för yrkeshögskolan och de kan på sikt komma att ingå i den nya yrkeshögskolan.
Dessa utbildningar är i dag oftast avgiftsbelagda, men vår ambition är att de, liksom resten av utbildningarna inom yrkeshögskolan, i framtiden kommer att anordnas utan elevavgifter.
Yrkeshögskolan kommer inte bara att vara en satsning på att yrkesutbildningar anordnas i nära samarbete med aktörerna på arbetsmarknaden. Den blir också en välbehövlig injektion i Sveriges kulturliv och fungerar som en garant för att upprätthålla konst- och kulturarvsbevarande utbildningar. Yrkeshögskolan är inte bara en investering för vår generation, utan även för kommande.
Jan Björklund
partiledare (fp)
Cecilia Wikström
vice ordf (fp) i kulturutskottet
UNT 16/12 2008
Läs mer om