För ett år sedan avskaffades äntligen värnplikten. En relik från en annan tid av plikt och tvång som många har varit frustrerade över. Somliga tvingades in i Försvarsmakten mot sin vilja, medan andra tvingades ut. Nu har Försvarsmakten istället börjat rekrytera på frivillig basis. Det är fortfarande för tidigt för några stora utvärderingar, men än så länge är resultatet överraskande positivt. Försvaret har nu möjligheten att utvecklas inte bara till en stabil militär, utan även ett första steg in på arbetsmarknaden för många unga.
Intresset för det nya försvaret är stort. Till 2 400 lediga platser har Försvarsmakten haft 22 000 sökande. Med nästan tio sökande per plats kan Försvarsmakten välja ut de som är bäst lämpade för uppgiften. Det gör att vi får mer motiverade människor i försvaret som brinner för sin uppgift och sitt uppdrag. De frivilliga rekryterna har gjort bättre ifrån sig i urval och tester än de sista årens värnpliktiga och nio av tio av soldaterna i den första kullen valde att ta anställning i Försvarsmakten. Ett väldigt bra resultat och ett tydligt tecken på att den nya organisationen är attraktiv för unga människor.
Ett yrkesförsvar ger Sverige ett professionellt försvar där inte längre relativt lågutbildade värnpliktiga utan i stället yrkesmilitärer förväntas klara av de kanske svåraste tänkbara situationer en människa kan sättas inför.
Den grundutbildning som Försvarsmakten har i dag är och ska vara krävande, det ger bra soldater för försvaret och bygger erfarenheter man tar med sig även efter utbildningen ut i livet. Hårda tester, urval med höga krav och en krävande grundutbildning blir, utöver kunskaper och färdigheter som man får med sig, ett bevis på personlig förmåga att klara utmaningar.
Ungdomsarbetslösheten är Sveriges största samhällsproblem och en stor gemensam utmaning. Var femte ung i Sverige står i dag utan arbete. Ungdomar förnekas inte bara en inkomst, utan även möjligheten att vara med och bidra till samhället. En generations skaparkraft riskerar att gå förlorad, samtidigt som vi förnekas att bli vuxna. Att tidigt få in en fot på arbetsmarknaden går inte att underskatta. Första jobbet bygger värdefull erfarenhet och blir ofta språngbrädan vidare här i livet. Att ta anställning hos Försvarsmakten kan för många som är intresserade bli ett första jobb och ett steg in på arbetsmarknaden, oavsett om det i förlängningen är inom Försvarsmakten eller i den civila sektorn. När det nya försvaret är klart ska vi ha cirka 16 000 soldater anställda inom Försvarsmakten. 6 900 heltidsanställda och 9 200 som tjänstgör tidvis. Försvarsmakten kommer då att ta plats som en av Sveriges största ungdomsarbetsgivare. Detta hotas dock av Socialdemokraternas löfte att göra det dyrare att anställa unga, något som direkt skulle slå mot Försvarsmakten.
Sverige får nu ett försvar av högre kvalitet än tidigare. Anställda soldater kommer att öva och gör insatser på heltid. De soldater som tjänstgör tidvis har civila jobb som bas, och kommer med jämna mellanrum in i försvaret för övningar och insatser i världen. Med anställda soldater blir försvarets kvalitet hög och jämn. De går dessutom att använda med gott samvete eftersom de har bästa tänkbara förutsättningar att hantera de situationer de hamnar i.
Försvaret erbjuder unga människor nya riktiga, utmanande och för landet viktiga jobb. Ingen tvingas längre in i försvaret. Tvärtom söker Försvarsmakten unga människor som själva tänkt igenom saken och verkligen vill komma till försvaret för att värna Sverige och bidra till Sveriges insatser för fred och säkerhet i världen. En stor bonus i detta är att de unga har tagit ett stort och första steg in på arbetsmarknaden.
Värnplikten sågs tidigare av många som ett nödvändigt ont som stal ett år från annat i livet. Det nya systemet möjliggör för Försvarsmakten att fylla en dubbelroll, nämligen att nu får man möjligheten att vara en stabil, första arbetsgivare för många unga, samtidigt som vi kan värna om frihet och demokrati, både i Sverige och i omvärlden.
Erik Bengtzboe
förbundsordförande Moderata Ungdomsförbundet
UNT 13/10 2011