DJURPLÅGERI. I mellandagarna kunde vi läsa i UNT om ett misstänkt fall av djurplågeri. Jag är nog inte ensam om att känna ett fruktansvärt obehag av att läsa redogörelser för vilka grymheter mot försvarslösa djur som begås i Uppsala och övriga Sverige. Dessvärre är det sällan som förövaren får ett rimligt straff som står i proportion till gärningen.

Vanligast är att djurplågare döms till böter och villkorlig dom. Ytterst få döms till fängelse, och när det väl sker handlar det om några månader i fängelse för handlingar som till exempel att ha satt eld på levande kaniner. Nyligen dömdes en man till fängelse i ett år och tre månader efter att han torterat en hund till döds, bland annat genom att hänga upp den i en krok.

Det är det längsta straff som utdömts för djurplågeri i Sverige. Maxstraffet är två år. Det är alldeles för lågt. Det finns inget som heter grovt djurplågeri. Däremot existerar grovt jaktbrott, vilket ger ett maxstraff på fyra års fängelse. Varför är vi inte lika måna om att ha hårda straff för djurplågare som för jägare?
Som moderat och djurvän tycker jag det är hög tid att Sverige moderniserar lagstiftningen på detta område. Samhället måste tydligare signalera att vi inte ser lättvindigt på djurplågeri. Grovt djurplågeri som åtalsrubricering bör därför införas snarast.

Eleonore Lundkvist
ledamot i Svartbäcksmoderaterna