Det blev en jul utan något lönekuvert för SGE Constructions anställda. På lönelistan står cirka 30 namn. Fackförbundet Byggnads driver nu ärenden åt ett par anställda. Men försöken att få kontakt med SGE:s företrädare har varit resultatlösa, ett misslyckande Byggnads inte är ensamma om.

SGE har skulder till leverantörer på 11 miljoner men säger sig sakna pengar att betala med. Tingsrätten har beslutat att starta en process om så kallad företagsrekonstruktion, ett försök att rädda värden i bolaget så att delar av skulderna kan betalas.

Ett av de många bolag som väntar på att få betalt från SGE är elinstallatören Rewel från Uppsala. Men de har inte heller fått kontakt och har vänt sig till Kronofogden.

Artikelbild

| Här vid Kungsgatan i Uppsala har SGE Construction varit ­anlitat i ett renoveringsarbete - ett arbete som lett till en förlikning i rätten på grund av en oenighet med en entreprenör.

–  Vi ska kämpa på och försöka rädda det som går. De hundratusentals kronor de är skyldiga oss betyder oerhört mycket, säger Andreas Glarke på Rewel.

Han låter inte särskilt förhoppningsfull.

– Det här luktar skumt rakt igenom och är en jävla soppa, säger han

Det som händer i SGE är ett efterspel till en uppmärksammad konkurs under 2017. Då gick Enköpingsbolaget MB Eriksson bygg och fastighet AB omkull med över 70 miljoner i skulder.

Artikelbild

Listan på företag som SGE har slulder till är lång. Sammanlagt uppgår leverantörsskulderna till 11 miljoner kronor.

Bakom bolaget stod två bröder. Den ene av dem, Björn Eriksson, kunde själv köpa tillgångar i konkursboet och driva vidare verksamheten i ny kostym – som SGE Construction.

Sitt första år omsatte SGE över 100 miljoner kronor och gjorde en vinst på drygt fem miljoner. Bland annat har bolaget varit anlitat vid byggen i Uppsala och Täby. Men så i höstas kom nyheten att uppmärksammade Uppsalaföretaget Systemhus, som utreds av Ekobrottsmyndigheten, köpt SGE Construction. Enligt ett pressmeddelande innebar köpet av SGE att Systemhus förstärkte ”sin byggkapacitet avsevärt”, och att man nu kunde ”realisera sitt bostadskoncept runt om i Sveriges kommuner”.

Artikelbild

| Företag har vänt sig till Kronofogden för att försöka få igen sina pengar från SGE.

LÄS MER: 300 personer köpte aktier i ifrågsatt Uppsalaföretag

Men affären avbröts, enligt pressinformation från Systemhus. I stället tog två nya personer över styrelsen i SGE Construction. Båda är dömda för mindre brott, har skulder och är bosatta i trakterna av Timrå i Medelpad. Vilken roll grundaren Björn Eriksson spelar i dag är oklart. UNT har sökt honom på telefon och via ombud men inte fått svar. Inte heller SGE:s nya ordförande har svarat.

Artikelbild

| I de här lokalerna i Enköping höll MB Eriksson bygg och fastighet AB till. Senare köptes företagets inkråm upp av en av bröderna bakom MB, som drev vidare verksamheten som SGE Construction.

Några som reagerade snabbt på nyheten om Systemhus köp var bostadsutvecklingsbolaget Obos, som bland annat äger Myresjöhus. De hade anlitat SGE som ansvarig för husbyggen i Täby och betalat för uppdraget. Men fast SGE fått sina pengar väntar underentreprenörer, som SGE i sin tur anlitat, ännu på betalning.

–  Vart har de pengar vi betalat till SGE tagit vägen? Det har jag funderat på, säger Jan Johansson på Obos.

Artikelbild

| Systemhus ville enligt pressinformation använda SGE för att expandera i hela Sverige. Men affären stoppades i sista stund.

När affären med Systemhus, som förekommer i brottsutredningar, blev känd sade Obos omedelbart upp avtalet med SGE.

– SGE hade bra folk bakom hammaren och i maskinerna. Men vi vill inte förknippas med Systemhus, säger Jan Johansson, på Obos.

Men affären har ju avbrutits?

– Ja, och det är ännu konstigare. Något står inte rätt till här och det krävs en undersökning av vad som hänt.

LÄS MER: VD:n i Systemhus träder tillbaka

Svar söker även Zober Måleri i Enköping, som väntar på 600 000 kronor i betalning från SGE för arbeten i Täby.

– Jag har försökt få kontakt med företaget men inte hört någonting. Det blir en riktig käftsmäll för oss om vi inte får tillbaka våra pengar, säger Gerry Thorsson på Zobers.

Även advokat Henrik Dahlgren, som av tingsrätten utsetts till rekonstruktör, verkar veta mycket lite om läget i bolaget.

Vet du vem som äger SGE?

– Inte en aning.

Kan du hjälpa oss att få kontakt med Björn Eriksson?

– Jag har inte lyckats själv än.