Adlibris – som startades i slutet på 1990-talet – blev en succé som tio år senare såldes till Bonniers. Nu är fyra av de ursprungliga fem unga entreprenörerna som ledde utvecklingen av näthandeln i Sverige delaktiga i ett nytt bolag som säljer läkemedel på nätet. Pär Svärdson är vd för företaget som heter Apotea och liksom Adlibris är verksamt i Morgongåva Företagspark.
– Vi gjorde en god affär, men vem vill dra sig tillbaka vid 40? Vi är tävlingsmänniskor och trivs när vi skapar, säger han.

Marknaden för läkemedel är tio gånger större än för böcker.
– Och vi växer också mycket snabbare än vad Adlibris gjorde. Vår ambition är naturligtvis att växa förbi dem, säger Pär Svärdson

När de köpte Apotea av Sjätte AP-fonden för två år sedan hade man två anställda. I dag är man 15. Tillgången på duktig arbetskraft är en stor fördel med etableringen i Morgongåva:
– Eftersom det rör sig om unga medarbetare har vi bidragit till att arbetslösheten i den gruppen är låg. Samarbete med Arbetsförmedlingen är utmärkt, liksom stöttningen från hyresvärden Anders och Charlotte Wall.

Grundkonceptet påminner om bokförsäljningen: Att sälja samma produkter som i specialbutikerna men billigare.
– För att kunna ha ett lägre pris är vi varit tvungna att snabbt nå stora volymer och det har vi lyckats med. Just nu levererar vi i genomsnitt två tusen paket om dagen. Nästa mål är en fördubbling.
Frakten är gratis och snabbheten i leveranserna är lika väsentlig som priset.
– Om beställningen når oss före klockan 16 garanterar vi leverans dagen därpå, säger Pär Svärdson.

Från Morgongåva Företagspark levereras enbart receptfria läkemedel. Just nu har man omkring 6. 500 produkter i lagerhyllorna som står i långa rader. Läkemedel är inte lika platskrävande som böcker. Varje dag utökas sortimenteten med i genomsnitt 20 produkter. Allt som kan köpas i ett butiksapotek var som helst i landet kan också köpas av oss på nätet.
– Vi har en enhet i Stockholm varifrån vi levererar receptbelagd medicin. Det förutsätter egna farmaceuter. Ambitionen på sikt är att flytta också den till Morgongåva, säger Pär Svärdson.