Räntepilarna pekar tydligt ner. Inflationen är borta, åtminstone i nuläget, och Riksbanken skissar på åtskilliga sänkningar av styrräntan den närmaste tiden.
Det talar ju för att de rörliga bolåneräntorna följer med. Det är också något svenska folket tagit fasta på. Nästan samtliga nya bolån tas med rörlig ränta i dagsläget, visar statistiken.
Men trots att det därmed frestar med att ligga rörligt och följa med ned, så visar kalkyler som SBAB satt ihop att det går i stort sett jämnt upp att teckna ett 3-5 årigt bundet bolån i dagsläget jämfört med att ligga rörligt hela den perioden, enligt Robert Boije, baserat på att prognoserna slår in.
Finns baksidor
Den statliga bolånebanken spår precis som många andra att Riksbanken kommer att sänka styrräntan ner till 2,0 procent mot slutet av nästa år. Då skulle den rörliga bolåneräntan ligga kring 3 procent i januari 2026 som en snittränta bland bankerna. Som jämförelse ligger en snittränta på ett treårigt lån hos exempelvis SEB och Handelsbanken kring 3,2-3,3 procent i nuläget.
– Så tittar man bara på kostnaden, givet den här prognosen, så är det inte uppenbart fel att kanske välja bundet tre, fyra och fem år, säger Boije.
Men baksidan med bunden ränta är att du då fastnar hos en bank, du kan inte byta eller välja ett annat lån utan att behöva betala en kostsam ränteskillnadsersättning, resonerar Robert Boije.
"Inte helt tokigt"
Och prognoserna kan snabbt vara inaktuella, räntefallet kan bli större eller så tar inflationen fart igen.
– Vi har lärt oss de senaste åren att det kan hända, att alla de här prognoserna går åt annat håll. Har man kanske små marginaler i sin ekonomi så är det absolut inte helt tokigt att binda räntan nu på lite längre löptid, säger Robert Boije.