Redan nu flödar den söta lönnsaven i norra USA och i Kanada. Produktionen av lönnsirap pÄverkas av klimatuppvÀrmningen, dÄ de speciella sockerlönnarna börjar sava tidigare Àn normalt.
ââMin far sade alltid nĂ€r jag var liten "börja inte tappa sav före den 15 mars". Men om vi skulle vĂ€nta tills dess skulle vi missa halva sĂ€songen, sĂ€ger Helen Thomas, som Ă€r sjĂ€tte generationens lönnsirapsproducent i Buffalo, New York.
Bra för producenter
Det Àr bra för producenterna som fÄr fler dagar dÄ det gÄr att tappa sav, men det varmare klimatet har ocksÄ negativa konsekvenser.
VÀdret blir allt mer oberÀkneligt, och det gör att det ömsom fryser och ömsom blir mildvÀder under lÀngre perioder. De stora temperatursvÀngningarna pÄverkar lönnarnas savproduktion negativt.
SjÀlva saven som tappas blir ocksÄ mindre söt dÄ vintrarna blir varmare.
ââDe extrema vintrarna Ă€r bĂ„de det bĂ€sta och det vĂ€rsta för oss, sĂ€ger lönnsirapsproducenten Alan Bryson i Quebec.
MÄr inte bra
Nu Àr lönnsirapsproducenterna oroliga för hur deras verksamhet ska kunna drivas framöver, dÄ sockerlönnarna inte mÄr sÄ bra i det allt varmare klimatet.
Produktionen av lönnsirap domineras av den kanadensiska provinsen Quebec, som stÄr för 71 procent av all sirap. USA tillverkar 20 procent, framför allt i landets norra delar men ocksÄ lÀngre söderut i delstater som Virginia och Kentucky. Resterande 9 procent kommer frÄn andra delar av Kanada.
Lönnsirapsbranschen omsÀtter runt 1,5 miljarder dollar varje Är, motsvarande cirka 15,7 miljarder kronor.