De senaste tre månaderna har priserna på bostadsrätter i Uppsala län sjunkit med nästan 13 procent. Det är mer än genomsnittet för hela landet där prissänkningen är 7 procent.

– En förklaring är att Uppsala är en så kallad dyrkommun, och när priserna blir höga eller det blir ett överutbud på bostäder i någon närliggande kommun så väljer folk att flytta en bit utanför staden. Då sjunker priserna tillfälligt mer än i andra kommuner, säger Hans Flink på Svensk Mäklarstatistik som dagligen samlar in försäljningssiffror från landets mäklare.

Men i Tierp går man mot strömmen. Här har priserna på bostadsrätter stigit med 2 procent de senaste tre månaderna.

Sandra Tibring, fastighetsmäklare på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling i Tierp, säger att det har att göra med att många från Gävle, Stockholm och Uppsala flyttar till Tierp.

– Priserna i Tierp är fortfarande förhållandevis mycket låga jämfört med i Uppsala och pendlingsmöjligheterna är fantastiska. Därför tror jag att vi även de närmaste åren kommer närma oss Uppsalapriserna mer och mer. Jag är inte förvånad över den senaste statistiken, säger Sandra Tibring.

En bostadsrätt i Uppsala län kostar nu i genomsnitt 2,1 miljoner kronor. I december hade kvadratmeterpriset för bostadsrätter sjunkit till 33 600 kronor i Uppsala län. Motsvarande månad förra året var priset i genomsnitt 35 800 kronor per kvadratmeter.

I faktiska siffror är det billigast att köpa en bostadsrätt i Heby kommun där snittpriset för en lägenhet de senaste tre månaderna låg på 629 000 kronor. Dyraste bostadsrätterna finns i Uppsala och Håbo där snittet är 2,3 respektive 2,2 miljoner kronor per lägenhet.

Priserna på villor har sjunkit med 4 procent de senaste tre månaderna. När det gäller villapriser är det i stället Knivsta kommun som går mot strömmen. I Knivsta har priserna ökat med en procent. Dyraste villorna finns i Knivsta och Uppsala. Den som går i husköpartankar I Uppsala län får mest för pengarna i Tierp, Älvkarleby och Heby.

För fritidshus finns ingen siffra för de senaste tre månaderna, men för hela året har priserna på fritidshus i stället ökat med 14,2 procent i vårt län.

Så hur ser framtiden ut? Kommer prisraset att fortsätta i Uppsala?

– Jag tror inte det. Tittar man tillbaka på prisnedgångar som skedde 2011, 2007 och 2008 så tog det ungefär ett år bara så var priserna tillbaka på samma nivåer igen. Priserna i Uppsala brukar gå upp och ner med jämna mellanrum bland annat eftersom det är nära till Stockholm och finns många olika alternativ för köparna, säger Hans Flink.