Butikerna det handlar om är Ica Kvantum i Gränby och Ica Supermarket Torgkassen i Kvarnengallerian, som både har arbetat länge med hållbarhetsfrågor.

– Det är jättetrevligt att vi uppmärksammas för det arbete vi gör, säger Petra Flygare som är handlare på Ica Supermarket Torgkassen.

Sammanlagt har 30 matbutiker blivit nominerade till Årets hållbara matbutik av White Guide Green, som är ett samarbete mellan White Public och Bergkvist Publishing. Det här är ett pris som delas ut för andra året i rad.

Både Ica Kvantum Gränby och Ica Supermarket Torgkassen var nominerade förra året utan att lyckas ta hem det. Den senare butiken vann då i stället i kategorin Årets hållbara fiskpris, en kategori som de även är nominerade till i år tillsammans med ytterligare nio andra matbutiker runt om i Sverige. Även det priset delas ut av White Guide Green.

– Det skulle vara kul att vinna, men det här är ett jobb som fortsätter hela tiden oavsett. Vi har ständigt nya mål framåt och vill bli lite bättre hela tiden, säger Petra Flygare.

Totalt har 300 matbutiker bedömts av en jury som har tittat på hur butikerna arbetar med hållbarhet inom livsmedel, utbud, miljömärkningar, kommunikation och internutbildning på området. Kriterierna för huvudkategorin Årets hållbara matbutik är framtagna tillsammans med Världsnaturfonden.

Vinnarna för de båda priserna utses på en gala i Stockholm 12 juni.