Byggbolag begär sig själva i konkurs

Efter två misslyckade försök att rädda SGE Construction begär företaget sig själv i konkurs. Flera företag och tidigare anställda saknar betalningar.

I vintras inleddes den första av två försök till rekonstruktioner av SGE, som då hade över 11 miljoner i leverantörsskulder.

I vintras inleddes den första av två försök till rekonstruktioner av SGE, som då hade över 11 miljoner i leverantörsskulder.

Foto: Niklas Skeri/UNT arkiv

Ekonomi2019-10-02 18:30

Turerna har varit många runt SGE Construction och andra bolag i SGE:s närhet. I vintras avslöjade tidningen att 30 anställda vid Enköpingsbaserade SGE inte fått sin lön och att ett stort antal företag väntade på betalning. Styrelsen hade dessutom plötsligt tagits över av två dömda personer utan koppling till bolaget. Senare avslöjades misstänkt mygel med det statliga lönebidraget.

En av företagarna som väntade på pengar var Andreas Glarke på Rewel från Uppsala. Historien "luktar skumt rakt igenom", sa han till tidningen då. Han försöker följa bolaget för kunna kräva pengarna tillbaka. 

– Men vi har inte fått igen en krona. Senaste igår försökte jag kolla upp bolaget, säger han nu.

Efter två misslyckade rekonstruktionsförsök ansökte i september en tidigare anställd vid SGE om konkurs på grund av att bolaget inte betalat sin skuld.

Nu har också den enda ordinarie ledamoten i SGE:s styrelse begärt bolaget i konkurs med motivet att bolaget är på obestånd. 

Suppleant i styrelsen är Björn Eriksson. Han bildade SGE av resterna av sitt tidigare bolag MB Eriksson bygg som gjorde en uppmärksammad konkurs. För ett år sedan kom nyheten att SGE skulle köpas upp av omskrivna Uppsalabolaget Systemhus. Men affären uteblev. Björn Eriksson uppgavs dock sitta i Systemhus ledningsgrupp. UNT har sökt Björn Eriksson på Systemhus och SGE, men inte fått kontakt. Systemhus hemsida är nedsläckt.

Enligt sin  årsredovisning gjorde SGE en förlust under 2018 med 15 miljoner kronor.

En tidigare anställd har genom LO-TCO Rättsskydd ansökt om att SGE ska försättas i konkurs.
En tidigare anställd har genom LO-TCO Rättsskydd ansökt om att SGE ska försättas i konkurs.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!