Capella har gått i konkurs

Flytten från Rackarberget blev slutet. Nu har Capella gått i konkurs. Därmed har tre sociala företag i Uppsala gått under på kort tid.

Eva Nelin och Petter Hedin anser att kommunen svikit Capella, som nu gått i konkurs.

Eva Nelin och Petter Hedin anser att kommunen svikit Capella, som nu gått i konkurs.

Foto: Lars Johansson

Ekonomi2019-11-17 11:00

Eva Nelin har varit verksamhetschef på Capella sedan starten och tycker att nedläggningen känns vemodig.

– Jag känner sorg. Det här har varit en väl fungerande verksamhet, säger hon.

Början till slutet blev flytten från Rackarberget där man haft sin verksamhet med second hand-försäljning, kafé och cykelverkstad. Sista tiden var man omkring 10 anställda, tidigare betydligt fler. Tidningen har tidigare skrivit om Capellas uppgivenhet efter flytten där verksamheten för det sociala företaget aldrig kom i gång igen. Tidigare i veckan försattes företaget i konkurs.

– Den nya lokalen i Ekebybruk som vi blev hänvisade till höll inte måttet och vi fick den aldrig anpassad av kommunen för de verksamheter som vi ägnar oss åt. Det fanns till slut ingen annan utväg än konkurs, säger Eva Melin.

– Lokalen där cykelreparatörerna var tänkta att hålla till saknade ventilation. Köket bestod bara av ett pentry som vi aldrig skulle få godkänt för vår kaféverksamhet. Eftersom lokalen skulle användas som publik lokal krävs dessutom två utrymningsvägar, vilket den inte har, säger Eva Nelin.

Trots påstötningar till Uppsala kommun, som stöttat verksamheten ekonomiskt, hände inget, anser Eva Nelin och Petter Hedin, ordförande för Kooperativet Capella.

– Jag har inget förtroende för Uppsala kommun längre, säger Petter Hedin.

Annika Vogel, avdelningschef på omsorgsförvaltningen, anser inte att kommunen svikit Capella. 

– Vi har haft en dialog hela tiden om de nya lokalerna och varit beredda att göra de anpassningar av lokalerna som man önskat, säger hon.

– Vi har uppfattat det som att Capella inte velat vara i lokalerna vid Ekebybruk utan hade föredragit en annan lokal där Uppsala kommun inte är fastighetsägare.

Därmed har tre sociala företag på kort tid gått i konkurs i Uppsala. Förutom Capella har även Social Ekonomi och Ting & Kaka tvingats lägga ned. Sociala företag erbjuder anställningar och praktikplatser åt personer som står utanför den ordinarie arbetsmarknaden, till exempel psykisk ohälsa. Totalt berörs omkring 50 anställda av de tre konkurserna.

– Det är naturligtvis beklagligt att tre så uppskattade verksamheter lagts ned på kort tid. Omsorgsförvaltningen har stöttat Capella under många år, de andra två företagen har fått sitt stöd via arbetsmarknadsnämnden. Jag kan inte se något samband mellan de tre nedläggningarna, säger Annika Vogel.

Kooperativet Capella flyttade från sina gamla lokaler i slutet av augusti.
Kooperativet Capella flyttade från sina gamla lokaler i slutet av augusti.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!