Då kommer 5G-nätet till Uppsala

Den femte generationens mobilnät är på ingång i Uppsala. Då ska man kunna ladda ned en gigabyte i sekunden till mobilen.

Andres Suazo Eriksson, från Uppsala, är chef och högst ansvarig för Telenors svenska mobilnät som framöver ska bygga upp sitt 5G-nät i Sverige.

Andres Suazo Eriksson, från Uppsala, är chef och högst ansvarig för Telenors svenska mobilnät som framöver ska bygga upp sitt 5G-nät i Sverige.

Foto: Gustaf Andersson

Ekonomi2019-10-19 20:02

En nyckelroll i detta har Andres Suazo Eriksson som kommer från Uppsala. Sedan något år tillbaka är 39-åringen chef och högst ansvarig för Telenors svenska mobilnät med omkring 1,3 miljoner kunder, vilket gör dem till den tredje största operatören i landet.

Än så länge är det Telenor och Tele2 (genom det samägda bolaget Net4mobility) samt Telia som har köpt licens av Post- och Telestyrelsen för 5G. Efter årsskiftet börjar Telenor och Tele2 modernisera och bygga ut sitt 5G-nät. Telenors mobilnät täcker i dag 90 procent av landet och 99,9 procent av befolkningen och det kommer även 5G-nätet göra när utbyggnaden är färdig. Även dominanten Telia väntas inleda uppdateringen av sitt mobilnät framöver.

– Uppsala är en av de första städerna i Sverige som kommer att få 5G, men allra först kommer vi att börja bygga ut i Stockholm, Göteborg och Malmö, säger Andres Suazo Eriksson som är uppväxt i Löten och Sunnersta.

Exakt när kommer 5G till Uppsala?

– Det är svårt att säga ett exakt datum. Vi har en ambition om att introducera de första 5G-tjänsterna på marknaden under 2020, men troligen någon gång i början av 2021. Vi siktar på att vara klara med hela landet 2023–2024. 

Med 5G kommer kapaciteten att öka dramatiskt för vad som är möjligt att göra med telefonen. Upp till en gigabyte per sekund kommer att vara möjligt att surfa med jämfört med runt 250 megabyte per sekund som i dag är högsta hastighet med 4G-nätet.

– Det här kommer innebära en revolution för många industrier och även över tid för konsumenterna. 4G förändrade vårt beteende till att vi började kolla på strömmad film på mobilen, och jag tror att 5G kommer förändra våra beteenden ytterligare med tillgång en massa sekundsnabb information som ytterligare förbättrar vårt samhälle, fortsätter Andres Suazo Eriksson.

För att kunna använda en 5G-telefon lär konsumenterna inledningsvis få vara beredda på att slanta upp rejält. De 5G-telefoner som finns på marknaden i de länder där 5G har lanserats kostar mellan 15 000 och 30 000 kronor jämfört med runt 10 000 kronor för en telefon med topprestanda anpassad för 4G-nätet. 

– Du kommer att behöva köpa en ny telefon för att kunna använda 5G i telefonen, men över tid kommer priserna att sjunka markant på samma sätt som det har gjort vid tidigare skiften, fortsätter Andres Suazo Eriksson.

Hur kommer detta påverka abonnemangspriserna?

– Det kan jag inte svara på i dag.

I september arrangerades en stor telekom-mässa i Budapest där 5G diskuterades.
I september arrangerades en stor telekom-mässa i Budapest där 5G diskuterades.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!