De ordnar lyxloppis med märkeskläder

Under lördagen anordnas loppmarknad för märkeskläder i Vaksalaskolan. ”Intresset är helt otroligt”, säger Bea Gullmark som anordnar loppisen tillsammans med Katja Jahn.

Bea Gullmark och Katja Jahn arrangerar Kvalitetsloppis för märkeskläder i Vaksalaskolan under lördagen.

Bea Gullmark och Katja Jahn arrangerar Kvalitetsloppis för märkeskläder i Vaksalaskolan under lördagen.

Foto: Privat

Ekonomi2019-11-04 19:28

Loppisar arrangeras titt som tätt runt om i Uppsala. Det som skiljer den här är att det enbart handlar om nyare märkeskläder.

– Jag har stått på många loppisar genom åren och sålt saker från familjen där det har varit svårt att ta betalt för välvårdade plagg av bra kvalitet. Jag här ändå hela tiden känt att det måste finnas en marknad för det här, säger Bea Gullmark.

Hittills har över 600 personer meddelat på Facebook att de kommer till eventet. Lägg därtill att ytterligare 4 500 personer har anmält att de är intresserade. Ett hundratal personer väntas sammanlagt lämna in kläder som säljs på kommission.

– Det vi har sagt är att ingenting får kosta mer än 30 procent av nyvärdet på plagget, även om det är oanvänt. Men det mesta kommer ligga på 10–20 procent av nyvärdet, fortsätter Bea Gullmark som berättar vidare att delar av överskottet kommer att skänkas till välgörenhet, medan den andra delen kommer att återinvesteras i projektet, exempelvis nästa loppis.

Till vardags jobbar hon bland annat som inredare i klädbutiker som NK i Stockholm. Genom gemensamma bekanta kom hon i kontakt med Katja Jahn.

– Vi hade först inte tänkt att göra det här i så stor skala som det har blivit. Vi kommer ha ungefär 2 000 plagg totalt, fortsätter Bea Gullmark.

Varför är det så stort intresse för second hand?

– Det handlar om att folk har blivit mer medvetna och inte vill förbruka miljön i onödan. Det har blivit populärt att köpa återanvänt, förut var det lite fult.

Karta: Vaksalaskolan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!