I förra veckan arrangerade föreningen Styrelseakademin och den statligt ägda företagspartnern Almi ett event på Uppsala slott. Syftet var att matcha företag med personer som söker styrelseuppdrag.

– Jag tycker det var ett bra initiativ. Att få träffa personerna bakom företagen, få se deras engagemang och höra vad de berättar ger mer än att bara läsa om företagen, säger Eva Eliasson Ulinder, en av de personer på mötet som var intresserade av att ta ett styrelseuppdrag.

Mikael Ljungström från Vidilab, årets företag i Uppsala län, tycker också att arrangemanget var bra.

Artikelbild

| Mikael Ljungström från Vidilab var en av dem som var nöjda efter det första mötet mellan styrelseledamöter och företagsägare.

– Det är inte helt enkelt att på egen hand hitta styrelseledamöter utifrån om man som vi letar efter en specifik specialistkompetens, säger Mikael Ljungström.

Samtidigt är personkemin viktig för att den nya personen ska passa in i styrelsen, anser både Eva Eliasson Ulinder och Mikael Ljungström.

– Ja, det gäller att hitta människor som du både litar på och som vill företagets bästa. Det är inte en bekväm person som alltid håller med dig som du ska leta efter, i sådana fall kan du lika gärna skaffa en hund! säger Mikael Ljungström med ett skratt.

Hans erfarenhet är att styrelseledamöter med nya perspektiv har varit bra för utvecklingen av deras företag. Det kan också vara bra för nystartade företag att få en in en person utifrån som har kunskap om hur styrelsearbete överhuvudtaget går till.

– En bra styrelse är jätteviktigt. Det är som att ha en chef som tror på dig, ser ditt företags kapacitet och som har förväntningar på dig så att du blir utmanad, säger Mikael Ljungström.

Både han och Eva Eliasson Ulinder tycker att de fick ut mycket av att gå på arrangemanget som denna första gång bestod av sex inbjudna uppländska företag och 30 personer som söker styrelseuppdrag.

– Ja, jag hittade ett företag som verkade intressant och som skulle kunna ha nytta av mina erfarenheter. Vi får se om det leder till något nytt uppdrag framöver, säger Eva Eliasson Ulinder, som bland annat har erfarenhet från marknadsföring och ledarskap inom life sciencesektorn.

Bakgrunden till eventet var att det finns en viss tveksamhet till att bjuda in externa ledamöter i bolagsstyrelserna.

– Men allt fler ägare börjar inse värdet av att gå utanför sitt nätverk i jakten på nya ledamöter. Dels för att det kan tillföra ny kompetens och bättre mångfald, men framförallt för att det ofta innebär en bättre tillväxt för företaget, säger Jessica Stark, vd på Styrelseakademien Stockholm Uppsala.