Som UNT tidigare rapporterat har Uppsala brygghus tagit plats i Slottskällans gamla lokaler på Märstagatan i Boländerna. Slottskällan aviserade ju i början av året att man efter 20 år i Uppsala flyttar produktionen till det större bryggeriet Coppersmith i Västerås. I dagarna har Uppsala brygghus kunnat leverera sina första produkter.

– Det handlar om fyra sorters öl som nu går att köpa över disk på nästan 30 krogar runt om i Uppsala, alla krogar har inte alla sorter men ett antal, säger Anders Jönsson, vd för Uppsala brygghus.

LÄS MER: Nybildat bryggeri satsar i Uppsala

Bryggerilokalen är ungefär 600 kvadratmeter stor och har en maxkapacitet på 800 000 liter öl om året. Bakom företaget står elva delägare och Anders Jönsson beskriver dem som ett gäng ölentusiaster.

– Vi har velat göra det här länge och när Slottskällan lämnade dök det upp en möjlighet. Viss personal därifrån ville fortsätta och så var vi ett gäng runt omkring som kände att vi vill göra något riktigt bra av det här.

Slottskällan lämnade ju Uppsala bland annat på grund av att konkurrensen är hård för ett litet bryggeri, vad säger att ni kommer lyckas?

– Vi tycker verkligen om öl. Det kommer hela tiden nya ölsorter och det gäller att hänga med i trenderna. Vi kommer satsa på riktigt god öl, inte någon mellanmjölk. Vi går heller inte ut för att maximera profiten utan för att göra bra produkter, säger Anders Jönsson.

LÄS MER: Ny ölkrog öppnar i Uppsala

Planen framöver är att inleda leveranser till Stockholm och andra delar av landet. Man siktar också på en lansering på Systembolaget till vintern.

– Förhoppningsvis i deras decembersläpp. Då tar vi plats på Uppsalas systembolag. Den långsiktiga målsättningen att försätta komma med intressanta ölsorter i lagom takt. Det är klart man vill växa, men vi vill växa med den kostymen vi har på ett organiskt och kontrollerat sätt, säger Anders Jönsson.

Bryggeriet försöker anspela på att ha en tydlig Uppsalakoppling i verksamheten och bygga vidare på den tradition av bryggeriverksamhet som ändå finns i staden.

– Vi heter ju Uppsala brygghus, det ska vi verkligen vårda nogsamt, och en av våra första ale heter exempelvis Fyrisch, vilket ju anspelar på Fyrisån.

Hur ser du på konkurrensen i Uppsala?

– Jag tror vi är mer ett komplement än en konkurrent. Vi har exempelvis god kontakt med pubbryggeriet Ångkvarn. De var en av de första som tog in våra öl på kran och vi kommer nog att brygga åt dem. Jag är helt övertygad om att vi har en plats, säger Anders Jönsson.