Bakom ratten regerar man och har alltid rätt, kan man inbilla sig. För det är ju de andra trafikanterna som kör galet. Trafik är ett komplicerat samarbete människor emellan och det är egentligen ett under att det fungerar. Men ibland brister det.

Många irriterar sig på bilister som inte använder blinkers, förare som grejar med mobilen och vårdslösa cyklister som inte verkar vara rädda om livhanken.

Enligt en undersökning av däcktillverkaren Goodyear stör sig fyra av tio svenskar på sina medtrafikanter. Framför allt är det en bristande hänsyn som upplevs som irriterande.

Artikelbild

| Att skrika i mobilen under körning är både förbjudet och livsfarligt.

Risker för pendlare

Även långa köer är något som förargar. En hel del irritationsmoment uppstår under färden till och från jobbet. Runt en tredjedel av alla arbetande svenskar pendlar till en annan kommun och många upplever trafikkaos varje dag. En avhandling från Lunds universitet menar att pendling ger sämre hälsa. Långa resvägar kan kopplas till dålig sömn, stress och sjukskrivningar. Samtidigt slår forskning på Umeå universitet fast att risken för att separera är 40 procent högre för långpendlare än för andra.

Och det kanske inte är så konstigt att en trött och stressad förare blir arg bakom ratten. Men i rusningstrafiken är det klokt att inte ha några förväntningar på att komma fram snabbt. Om irritationen stiger kan man använda knepet att sävligt räkna till tio. Det är lätt att reta sig på andra människor, och se mellan fingrarna när man själv gör fel.