Kraftigt ökad omsättning för Boozt

Nu handlar vi igen – och näthandeln blomstrar. Dessutom verkar returerna minska. Näthandelsbolaget Boozt ser att vi har ett uppdämt behov av att snofsa till oss efter pandemins hemmasittande.

E-handelsbolaget Boozt har släppt delårssiffror. Arkivbild.

E-handelsbolaget Boozt har släppt delårssiffror. Arkivbild.

Foto: Jessica Gow/TT

Ekonomi, näringsliv & finans2021-05-07 09:47

E-handelsbolaget Boozt redovisar starka siffror för första kvartalet. Omsättningen ökade med 48,5 procent till 1 137 miljoner konor, samtidigt som det justerade rörelseresultatet uppgick till 68,7 miljoner kronor. Det kan jämföras med förlusten på 61 miljoner kronor samma period föregående år.

– Jag är superglad. Vi har kommit upp i en stor skala nu. Det krävs för att processen och hanteringen ska bli kostnadseffektiv, säger Sandra Gadd, finanschef på Boozt.

Barnkläder, sport, skönhetsprodukter – suget efter att näthandla finns inom många områden. Nu under pandemin har Boozt och andra näthandelsbolag blivit vinnare.

– Vi fick en skjuts, men trenden att handla via nätet fanns långt innan. Den snabbades på.

I fjol sjönk efterfrågan på mode generellt på marknaden i Norden med 20 procent då smittan kom, berättar hon. I år är det annorlunda. Nu tror Sandra Gadd och Boozt på en ökning även framöver.

Uppdämt behov

– Det finns ett uppdämt behov att handla. När samhället öppnar upp igen och man kan röra sig fritt så kommer nog en del vilja glida in i en butik och handla, men vi tror att vår försäljning ändå kommer att öka, säger hon.

Omsättningen har också påverkats av en lägre returgrad, enligt Boozt, det vill säga att det blir färre paket som skickas tillbaka.

Andra näthandelsföretag har redovisat sina returgrader, men Boozt håller siffran hemlig.

– Vi offentliggör inte exakt returgrad per kvartal eller så, men vår returgrad har traditionellt legat kring 40 procent. Men sedan förra året har den minskat med ca 5 procentenheter, och så är det fortsatt. Returgraden generellt för branschen varierar lite mer.

Pausar kunder

– Vi jobbar väldigt mycket med returer. De som har ett extremt beteende pausar vi.

Det handlar om kunder som återkommande beställer massor med varor och sedan returnerar allt.

– De är väldigt få, bara 0,3 procent av våra kunder. Men de står för en extremt stor andel av returerna.

Hon tycker att det är bra att returfrågan har kommit i fokus då transporter och koldioxidutsläpp diskuteras. Men samtidigt framhåller hon att just returernas inverkan på de totala utsläppen för klädhandeln ändå är förhållandevis liten.

– Det viktigaste är att ett plagg hamnar hos någon som verkligen använder det, och inte bara hamnar i garderoben. Det är de stora perspektiven vi ska titta på, säger Sandra Gadd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!