Electroengines VD Thomas Bergfjord har precis återvänt från en presentation i Helsingborg där den nykonverterade bilen – en och samma Volvo C70 cabriolet – visats upp för bilföretagsrepresentanter.

Den stora nyheten är att Electroengine lyckats tillverka en elbil med en räckvidd som överträffar tidigare modeller. Enligt Thomas Bergfjord kan den konverterade Volvobilen köra över 35 mil per laddning. Detta tack vare att att bilen har utrustats med fyra mindre motorer som kopplats direkt till hjulen. På så sätt har växellådan tagits bort och ersatts med extrabatterier.
– Fler kommer att köpa en elbil i framtiden i och med att tekniken håller på att bli ett konkurrenskraftigt alternativ, säger Thomas Bergfjord.

Det är fortfarande ovanligt med försäljning av elbilar ute i handeln, även om det blir vanligare med så kallade hybridbilar som både kan köra på el och bensin. En anledning är att priset ofta är dubbelt så högt jämfört med bensindrivna bilar, men den begränsade räckvidden spelar också in.
– Det krävs att bilarna har en räckvidd på över 50 mil för att de ska kunna bli attraktiva ute i handeln. Det är inte ens säkert att vi någonsin kommer att sälja fler renodlade elbilar än konventionella bensinbilar, säger Tomas Ulander på Motorbranschens Riksförbund.

Men Thomas Bergfjord tror att problemet med kort räckvidd är på väg att försvinna.
– Vår senaste konvertering visar att det utvecklas teknik som kan ta en elbil mycket längre än tidigare, säger Thomas Bergfjord.

Den tänkta målgruppen är främst företag och kommuner, där det finns fler än en bil att välja mellan vid olika körningar: dels bensindriva bilar för längre sträckor, dels eldrivna bilar för körning inom staden. Electroengine producerar i dagsläget teknik till ett 70-tal Saabmodeller, som kommer att hyras ut till just företag och kommuner efter årsskiftet. De senaste framgångarna har inneburit åtta nya arbetstillfällen i Uppsala. Dessa ska läggas till de 22 anställningar Electroengine genomfört sedan företaget bildades för drygt två år sedan.
– Det här är helt nya jobb som inte funnits förut, så visst finns ett värde för hela kommunen att vi växer, säger Thomas Ulander.