Avtalet handlar om ensamrätt inom en nisch av komponenter med hög hållfasthet. Kunden, som än så länge vill vara hemlig, beskrivs som ett internationellt företag med huvudkontor i Europa.

– Avtalet är ett genombrott för oss och man kan säga att det handlar om ett teknikskifte, säger Martin Nilsson, vd på VBN.

De kommer nu att fortsätta leverera detaljer under en utvecklingsfas. Därefter ska de producera större serier åt kunden i hela världen. Uppsalaföretaget kommer också att utbilda folk och att installera VBN:s tillverkningsteknik.

– Nu tittar vi på nya lokaler i Uppsala. I dag har vi 5,5 tjänster här, men tror att vi kommer behöva anställa även i Uppsala om cirka ett halvår, säger Martin Nilsson.

UNT har tidigare rapporterat om att VBN tagit fram Vibenite 290, uppfinningen som kallats för världens hårdaste stål, samt lanserat Vibenite 480, världens första 3d-printade hårdmetall. Företaget tillverkar nötningståliga metallkomponenter direkt från pulver. Det innebär att borrning, svarvning och fräsning inte behövs längre.