Han är Årets Uppsalastudent

Civilingenjörsstudenten Carl Johan Casten Carlberg får Anders Walls årliga stipendium Årets Uppsalastudent på 100 000 kronor.

Civilingenjörsstudenten Carl Johan Casten Carlberg får Anders Walls stipendium Årets Uppsalastudent på 100 000 kronor.

Civilingenjörsstudenten Carl Johan Casten Carlberg får Anders Walls stipendium Årets Uppsalastudent på 100 000 kronor.

Foto: Mikael Wallerstedt

Ekonomi2019-11-19 14:00

Stipendiet delades ut under den årliga Anders Wall-föreläsningen i entreprenörskap som arrangerades under tisdagen i universitetsaulan.

– Det känns otroligt kul och hedrande. Jag blev paff när jag fick reda på det, men nu känns det bara kul och sporrande att bli uppmärksammad, säger Carl Johan Casten Carlberg.

Vad ska du göra med pengarna?

– Jag tror faktiskt att jag ska spara dem, kanske till en framtida lägenhet. 

24-årige Carl Johan Casten Carlberg studerar till vardags sjunde terminen vid civilingenjörsprogrammet i system i teknik och samhälle vid Uppsala universitet. Han får stipendiet för sitt engagemang i integrationsprogrammet Engineer to Engineer som hjälper nyanlända ingenjörer med att etablera sig på arbetsmarknaden i Sverige. I projektet kommer bland annat nyanlända i kontakt med företag och organisationer under olika former.

– När jag började engagera mig för det här i Uppsala fanns det fyra ideella personer och inte en krona i budget. Tre år senare fanns det 30 engagerade volontärer och vi hade också startat ett samarbete med länsstyrelsen i Uppsala som finansierade oss med statsbidrag. Vi fick en mer ambitiös verksamhet, inte bara tack vare mig utan för  att vi var flera som drev det här, säger Carl Johan Casten Carlberg.

Hur många nyanlända har ni hjälpt?

– Det är svårt att säga, men vi har flera exempel på personer som först har deltagit i form av nyanländ i våra workshops och som sedan kommer tillbaka till oss som företagsrepresentant.

Karta: Uppsala universitet
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!