Han belönas för sitt gitarrbyggande

Uppsala har fått en ny certifierad gitarrbyggare. Det handlar om John Kenntoft Hof som ska motta sitt gesällbrev i Blå hallen i november.

Uppsala har fått en ny certifierad gitarrbyggare i form av John Kenntoft Hof som ska motta sitt gesällbrev i Blå hallen i Stockholm.

Uppsala har fått en ny certifierad gitarrbyggare i form av John Kenntoft Hof som ska motta sitt gesällbrev i Blå hallen i Stockholm.

Foto: Matilda Kenntoft Hof/Privat

Ekonomi2019-10-30 19:31

Antalet hantverkare i Uppsala som på professionell basis tillverkar gitarrer är inte många. Nu ställer sig 29-åriga John Kenntoft Hof, med sitt färska gesällbrev, till den skaran som lokalt är en handfull stor.

Under tre år har han gått på Musikinstrumentakademien i Upplands Väsby där utbildningen avslutades med ett gesällprov. Provet klarades så pass bra att Eriksbergsbon dessutom belönas med den lilla belöningsmedaljen i silver.

– Det känns skönt att få en kvalitetsstämpel. Inget ont om människor som bygger gitarrer på sin fritid, men jag anser att den här kvalitetsstämpeln är avgörande för att visa att jag kan mitt yrke, säger John Kenntoft Hof som hittills har byggt sju till åtta gitarrer.

Hur ser marknaden ut för att bygga gitarrer?

– Det finns en marknad både för att bygga och för att reparera, framförallt för elgitarrer. Men än så länge är det inga som känner till mig så jag måste arbeta mig uppåt från grunden. Just nu pluggar jag företagsekonomi på halvtid på universitetet för att få mer kött på benen.

Utöver John Kenntoft Hof kommer fem andra lokala hantverkare att uppmärksammas av Stockholms Hantverksförening i Blå hallen i Stockholm 6 november när de får ta emot sina gesäll- och mästarbrev.

Det handlar om fotografen Jonas Nimmersjö från Knivsta (gesäll), frisören Marilise Hedblom från Storvreta (mästare), frisören Linda Franzén från Uppsala (mästare), målaren Alfredo Narciso från Märsta (mästare) samt glasarbetaren Eric Karlsson från Sigtuna (gesäll).

6 november får över 275 hantverkare ta emot sina yrkesbevis i Stockholms stadshus.
6 november får över 275 hantverkare ta emot sina yrkesbevis i Stockholms stadshus.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!