Först på plats 135 återfinns Uppsala kommun när Svenskt Näringsliv rankar Sveriges 290 kommuners företagsklimat. Centerpartiets kommunalråd Stefan Hanna, tillika ansvarig för kommunens näringslivsgrupp, möter resultatet med viss skepsis.
- Rankingen märklig eftersom den indikerar att det blivit sämre på alla punkter. De som gör dessa rankingar verkar inte kunna skilja på vilka som har ansvar för vad. Att vi har strul med mobiltäckningen och att media inte är tillräckligt företagarvänligt kan inte kommunen lastas för. Sedan är vi inne i dåliga tider vilket också påverkar, säger han.
- Men vi vill att alla nyckeltal ska gå åt rätt håll. Nu krävs det ännu mer och bättre arbete för att vi ska kunna bli en av Sveriges ledande företagarkommuner.

Stefan Hanna lyfter fram den korg av mätningar som kommunen istället tittar på och jämför med 29 andra jämförbara kommuner.
- Det är inte intressant för oss att jämföra oss med förortskommuner eller små orter. Och tittar vi på det sammanlagda underlaget har Uppsala utvecklats på ett fantastiskt sätt, säger Stefan Hanna.

Det låter som att du inte tar alltför stort intryck av den här rankingen?

- Vi tar stort intryck av alla mätningar. Vi har en handlingsplan som vi arbetar med, men en del har vi inte gjort tillräckligt bra.

Kontoret för samhällsutveckling och Företagslotsen kritiseras hårt. Tjänstemännens bemötande sågas. Känner du igen dig i den bilden?

- Stödet för KSU måste bli bättre och det måste framför allt gå snabbare att få bygglov. Det finns mycket förbättringspotential, men vi har tydliga direktiv om att servicegraden bland alla våra anställda måste förbättras. Men vi har inte fått ut det i det operativa arbetet.

Ett av era vallöften är att ”Uppsala ska bli en av landets mest attraktiva företagarkommuner.” Då måste den här rankingen betraktas som ett monumentalt misslyckande?

- Jag håller inte med om det. Återigen, tittar vi på den korg av mätningar och jämför med liknande kommuner finns det ingenting som indikerar att vi är dåliga. Uppsala är en fantastisk kommun att vara företagare i.

Så Svenskt Näringslivs ranking har fel?

- Mätningen indikerar att utvecklingen går i negativ riktning, och vi tar den på största allvar. Fokus ligger på att bli bättre.