Fastigheten går knappast att beskriva – den måste upplevas. Den ligger mitt i Eskilstuna, bredvid ån, men det känns som om man är på landet. Genom området löper en grusväg som en vägförening sköter om – inte kommunen. Bara det är ovanligt mitt i en stad med 100 000 invånare.

Här bor Keijo Hokkanen och hans sambo Marie Jansson. Deras hem är så annorlunda som det bara kan bli, för att ligga i ett svenskt villaområde. På uppfarten finns en egenhändigt konstruerad bensinmack, komplett med pumpar och allt.

Palmer

Artikelbild

| Keijo Hokkanen och Marie Jansson. Macken är en dröm som blivit verklighet. En snickare har byggt den efter Keijos idé.

Runt om i trädgården ”växer” palmer och kaktusar – inte riktiga givetvis med tanke på klimatet i Norden. De passar ändå in i miljön, där det vimlar av gamla motorprylar med USA-anknytning.

Vart man än tittar finns installationer med bilar och bildelar. En rostig pickup blir ett konstfullt vattenfall tillsammans med en kaktus gjord av ventilationsrör. I fasaden till bensinmacken är en halv Cadillac på väg ut. Överallt finns amerikanska registreringsskyltar, var och en små konstverk i sig.

Hur har det här kunnat bli verklighet?
Jag är inte konstnär utan bara konstig. Jag byggde bilar förut men nu sätter ryggen stopp för det. Då blir det andra konstruktioner som jag spårar ur på, säger Keijo och skrattar.
Artikelbild

| Området har byggts om och byggts till och det har inte alltid varit enkelt att få bygglov, menar som Kejio och Marie. Den tibetanska mastiffen Magnum verkar instämma.

Varifrån får du inspirationen?
Jag ser och läser om andra som gör liknande grejor. Men jag kopierar inte.
Artikelbild

| Låtsaskaktusar med inspiration från vilda västerns vidder – i Eskilstuna.

Frukostflingor

Sambon Marie säger att han kommer hem med allsköns olika grejor och förklarar vad han ska ha dem till.

Artikelbild

| Keijo och Marie har ett stort bilintresse. Estetiken, 1950-talsbilarnas design och att en årsmodell kan se ut på flera olika sätt lockar dem.

Men jag kan inte se det han ser, inte förrän det är färdigt.

Alltsammans började med samlarmärken i paketen med frukostflingor när Keijo var barn. Han bodde i Finland och amerikanska bilar fanns inte där på 1950- och 1960-talen, utan mest ryska märken som Moskvitj. Samlarkorten med amerikanska registreringsskyltar öppnade en helt ny värld.

Artikelbild

| Keijo har kört jänkare sedan 1976 men familjen har även en Volvo-suv.

Som vuxen flyttade han till Sverige. Ett år skulle han stanna, för att köpa en USA-bil och ta med hem till Finland som flyttgods. På så vis skulle han slippa betala tull och andra avgifter som annars hade gjort bilköpet för dyrt.

Men han blev kvar och nu är Närjeholme hans hem sedan drygt 30 år tillbaka. När Keijo bjöd med Marie på en bilträff för åtta år sedan blev de ett par.

Artikelbild

| En pickup med ett skelett bakom ratten. Kaktusar gjorda av plåt.

Prisad

Keijo har bland annat byggt ihop en Cadillac 1957 med en Cadillac 1958 och vunnit många priser för den. Men Maries 1952 Buick Custom skäms inte heller för sig. Den pryder sin plats när den står på uppfarten bredvid den egna bensinmacken. Hon har även en 1972 Buick Riviera som är skuggmålad av bilkonstnären Pekka ”Wizzzard” Mannermaa. Den är unik.