Den årliga UF-galan på riksnivå, som hölls i Stockholm under måndagen och tisdagen, hade samlat omkring 200 UF-företag och 800 elever som gjorde upp i flera olika kategorier.

Från Uppsala län stack Martina Mähl ut som enda vinnare tillsammans med tre andra i kategorin Årets unga ledare.

– Jag fick tala med två jurys om hur vi har arbetat under året med vårt UF-företag (har sålt havreproteinpulver). Till sist tyckte de att jag var en värdig vinnare, säger eleven som går det tredje året på naturprogrammet på Lundellska skolan.

Artikelbild

| Årets unga ledare: Martina Mattsson Mähl, Jenny Carlsson, Tove Edström och Lea Koerner.

– Jag tror att jag är den första från naturprogrammet som vinner pris i SM. Det är kul för naturvetenskapen att man både kan vara säljare och ledare, fortsätter Martina Mähl som även var nominerad som Årets säljare.

18-åringen har annars en del att brås på. Hennes mamma, Maria Mattsson Mähl, är en stor näringslivsprofil och rankades så sent som i mars som en av Sveriges 125 mäktigaste kvinnor inom näringslivet för andra året i rad.

– Det har nog varit en fördel. Hon har varit en stor inspiratör, som de flesta föräldrar är för sina barn. Om man bara arbetar tillräckligt hårt så kan man få det att fungera. Hon är helt fantastisk, säger dottern.

En annan elev från Uppsala län som nådde en fin placering var Nawal Bdair som slutade två i kategorin Årets hantverkare. Till vardags läser hon det estetiska programmet på Hagströmska Gymnasiet.